Budějovický Koh-i-noor Holding chce koupit Českou mincovnu

Do ostře sledovaného tendru na prodej České mincovny ze skupiny Jablonex Group se přihlásil českobudějovický Koh-i-noor Holding. Potvrdil to dobře infrmovaný zdroj, který si však nepřál být jmenován. Předseda dozorčí rady a většinový vlastník Koh-i-nooru Vlastislav Bříza tyto informace odmítl komentovat.

„Jistě pochopíte, že v případě naší účasti v soutěži o Českou mincovnu bychom měli povinnost se o této skutečnosti nikterak nevyjadřovat. Pokud bych vám na druhé straně sdělil, že se o Českou mincovnu neucházíme, mohlo by se zdát, že nám unikla významná událost na poli akvizičních příležitostí,“ uvedl Bříza.

Podle Petra Studničky ze společnosti Patria Finance, která prodej České mincovny připravuje, by tendr měl být dokončen během několika měsíců. „Nyní jednáme s vybranými strategickými investory z oboru nebo z příbuzných oborů,“ řekl Studnička. Jména firem nebo jejich počet odmítl zveřejnit.

Podle informací E15 je Koh-i-noor jediný ryze český zájemce. Za velkého favorita je považována polská mincovna Mennica Polska, kótovaná na varšavské burze. Jejím většinovým vlastníkem je polský podnikatel Zbigniew Jakuba. Kromě Poláků se o Českou mincovnu zajímalo také několik evropských a amerických firem. Do užšího výběru se údajně dostala také zatím neznámá česko-švýcarská skupina.

Zájemce o mincovnu láká především zakázka na ražbu nových euromincí v případě přistoupení Česka k euru. Mluvčí České národní banky Pavel Zúbek ale jejich nadšení mírní. „Ražba euromincí bude veřejnou zakázkou, které se podle pravidel mohou zúčastnit všechny firmy z oboru v Evropské unii,“ prohlásil.