Budou brzy naftová auta jezdit na kafe?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Autorevue

Život bez kávy si někteří z nás snad ani nedovedou představit. Vědci teď zkoušejí, zda by na kafe mohla jezdit i auta se vznětovými motory.

Lidstvo neustále hledá cesty, jak se zbavit závislosti na ropě jako na jediném zdroji energie pro pohon dopravních prostředků. Jednou cestou může být i znovuzužitkování zbytků kávy, ze kterých jde prý poměrně jednoduše vyrobit nafta.

Na procesu extrakce užitečných surovin ze zbytků kávy pracují vědci už poměrně dlouho, takže tato myšlenka není úplně nová. Nicméně teď univerzita v britském Bathu představila výsledky výzkumu efektivity procesu výroby nafty z kávy.

Zjednodušeně to probíhá asi takto. Rozemleté zbytky přefiltrované kávy se namočí v organickém rozpouštědle a pak procházají procesem zvaným transesterifikace. Vlastně jde o podobný princip jako při výrobě jiného biopaliva.

Palivo jde získat prakticky ze všech organických zbytků, záleží ale vždycky na efektivitě procesu, aby se to vyplatilo. Univerzita v Bathu zjistila, že čerstvá káva má výtěžnost 11 až 15 %, použitá pak mezi 7 a 13 %. To jsou už dost slušné hodnoty.

Navíc je prý extrakce z kávy velmi jednoduchá i levná a podle studie by průměrná kavárna byla schopná každý den provozu vytvořit dost zbytků (asi 10 kg) pro výrobu až dvou litrů nafty.

To se může zdát jako mizivé číslo na to, aby se tím vůbec někdo zabýval, ale celosvětově se ročně vyprodukuje osm milionů tun kávy, z jejíchž zbytků by šlo prý získat přes jednu miliardu litrů nafty.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz