Bydlet single je novým trendem na českém trhu

Žít single je trend, kterému se přizpůsobuje i Česká republika. Počet domácností, v nichž žije pouze jediný člověk, v loňském roce dosáhl jednoho a čtvrt milionu lidí, což představuje více než 11procentní podíl na celkové populaci.

Přitom ještě před patnácti lety jich byla pouhá polovina. Čísla, která zveřejnil Český statistický úřad, dokreslují i zkušenosti finančních ústavů. Ačkoli si hypotéky často bereme v páru, například podle zkušeností ČSOB přibývá jedinců, kteří své bydlení plánují samostatně. V tomto životním stylu se stále více přibližujeme tradičním západoevropským zemím, jako je Velká Británie, Nizozemsko, Francie či sousední Německo a Rakousko, kde podíl domácností jednotlivců na celkové populaci přesahuje dokonce 15 procent. Proč tomu tak je? Skutečnost odpovídá socio-demografickému vývoji. Vedle samostatně žijících mladých lidí roste samozřejmě i počet samostatně nebo spíš osaměle žijících seniorů. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly v posledních letech domácnosti, v nichž žijí samostatně lidé ve věku 25 až 34 let. Za posledních 15 let jejich počet vzrostl pětinásobně!

Z podkladů, které pak mají k dispozici bankovní domy, vyplývá, že bydlení stále pořizujeme na základě skutečných potřeb a životních situací a ne jak se říká „na kšeft“.