Byty možná ještě zlevní

Byty na Přerovsku stojí o statisíce méně než loni. A pád cen by mohl pokračovat.

Hranice, Přerov/ Zhruba o dvacet procent poklesly oproti loňsku ceny bytů v Přerově a v Hranicích. Půjdou ještě dolů? Realitní makléři z regionu nejsou zajedno. Někteří tvrdí, že ceny ještě klesnou, podle některých naopak porostou.
Levnější byty potěšily především kupce. „Budeme se teď stěhovat do většího. Bydlíme ve dvoupokojovém bytě, a protože máme dítě, dívali jsme se už loni po třípokojových bytech. Ale tenkrát byly abnormálně drahé, stály i milion a půl,“ říká Hana Boková z Hranic. V těchto dnech její rodina koupila třípokojový byt za 990 tisíc korun. „Obdobné byty jsou už i za 950 tisíc. Klesla i cena dvoupokojového bytu, který jsme prodávali, ale jsme spokojení,“ dodává Boková. Pokles cen je podle makléřů zcela pochopitelný. „Ceny bytů se od roku 2001 vyšplhaly neúměrně vysoko a zákonitě musely spadnout. Nestlačila je krize, ale banky. Ty odmítají půjčovat peníze na drahé byty. Protože většina kupuje byty na úvěr, muselo logicky dojít ke snížení cen. V Hranicích jsou byty oproti loňsku levnější až o dvacet procent,“ vysvětluje vedoucí hranické pobočky M+M reality Jiří Dostál. Ceny od roku 2001 neúvěřitelně vzrostly. „Třípokojový byt v Hranicích stál tehdy šest set tisíc korun, loni se prodával za 1,4 milionu, letos za milion. Příští rok bude stát od 850 do 900 tisíc korun,” domnívá se Dostál. Stejný pokles zaznamenali makléři i v Přerově. „Cena bytů se snížila oproti loňsku o dvacet až třicet procent. Největší zájem je o levné a cihlové byty v původním stavu,” říká Jarmila Neubauerová z přerovské pobočky M+M reality.
Dvoupokojový byt v paneláku a bez úprav se dá v Přerově pořídit podle serveru S-reality už za šest set tisíc, v Hranicích za 670 tisíc korun. Koupit nebo vyčkávat? „Další zlevnění bytů podle mě nebude. Ceny se ustálily,“ odhaduje Neubauerová. Ředitelka kanceláře Re/max Way v Přerově Hana de Hoogová předpokládá, že ceny bytů za půl roku zase porostou. Souhlasí s ní i majitel realitní kanceláře Tana Jiří Sypták. „Příští rok budou byty dražší. Poroste zájem a banky budou vstřícnější,“ říká Sypták.
Většímu zájmu o nákup ale zatím brání strach lidí z nejisté budoucnosti. „Bojí se, že přijdou o práci a mají strach brát si úvěry,” hodnotí situaci Hoogová. Letos se nabídka bytů rozrostla. „Lidi měli dvě zahrady, dva byty a teď potřebují peníze, a tak prodávají. Nyní je dobrá doba na koupi bytu, špatná na prodej,” říká Dostál.