Bývalý šéf Applu zvažuje koupi BlackBerry

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Někdejší generální ředitel Applu John Sculley údajně zvažuje nabídku na převzetí kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry. Uvedl to list Globe and Mail. Sculley však odmítl věc komentovat, pouze uvedl, že patří mezi fanoušky a dlouhodobé uživatele kanadské značky.

„Jedinou věcí, kterou mohu říct, je, že BlackBerry má podle mě velkou hodnotu pro budoucnost,“ uvedl Sculley na dotaz zmíněného deníku. „Bez zkušených lidí, kteří provozují tento typ podnikání, a bez strategického plánu to bude opravdu náročné,“ dodal.

Zástup potenciálních kupců

Společnost BlackBerry v srpnu oznámila, že je na prodej. Minulý měsíc učinil nabídku na převzetí největší akcionář BlackBerry, finanční společnost Fairfax Financial Holdings. Konsorcium je za BlackBerry ochotno zaplatit asi 4,7 miliardy dolarů (zhruba 87,8 miliardy korun), což je ale jen zlomek ceny, kterou měla firma před pár lety. BlackBerry ovšem údajně jedná o prodeji celé firmy nebo alespoň části i se společnostmi Cisco Systems, Google a SAP a mezi zájemci by mohla být i čínská Lenovo. Nabídku zvažují i spoluzakladatelé firmy Mike Lazaridis a Douglas Fregin.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

BlackBerry: Ještě nejsme ze hry

Firma se snaží rozptýlit obavy zákazníků a partnerů ohledně své budoucnosti. Zákazníky a obchodní partnery před několika dny oslovila otevřeným dopisem, ve kterém říká, že je navzdory současným problémům finančně stabilní. Společnost v září oznámila, že ve druhém finančním čtvrtletí prodělala 965 milionů dolarů. Ztráta tak prudce stoupla z 235 milionů USD před rokem. Firma se nedávno rozhodla propustit 4500 zaměstnanců, tedy zhruba 40 procent své celkové pracovní síly. V dopisu společnost upozornila, že restrukturalizace sníží její náklady o 50 procent.

Vývoj akcií BlackBerry za rok 2013Akcie BlackBerry za rok 2013Akcie BlackBerry za rok 2013 | YahooZdroj: Yahoo Finance

Špatné hospodářské výsledky BlackBerry mají ještě jednu dohru. Firmu se rozhodli zažalovat její vlastní akcionáři. Cítí se podvedení. Ztratový výrobce telefonů prý lhal o skutečném stavu firmy a také zamlčoval neúspěch operačního systému BlackBerry 10, což ovlivnilo její hodnotu na burze.