Čarování s jídlem v Secret of raw

Restaurace Secret of raw

Restaurace Secret of raw Zdroj: Secret of raw

Vaření postavené úplně naruby, tedy vaření bez vaření, ale jen za použití sušení, mixování, klíčení a marinování, které je podstatou takzvané živé či vitariánské stravy, představují v novém pražském podniku svůdně nazvaném Secret of raw. Připravte se na spoustu nezvyklých a nečekaných zážitků, neboť tamní kuchyně je opravdu jako z jiného světa.

Přestože na jídelním lístku najdete názvy notoricky známých pokrmů, jako jsou špagety, burger, hranolky či pizza, ani jeden pokrm se nebude blížit tomu, co znáte. Dobře, vizuálně možná ano, ale chuťově v žádném případě.

Základem vitariánské stravy je totiž velmi striktní omezení při výběru a úpravě surovin. Jídla se připravují pouze ze zeleniny, ovoce, ořechů a semínek, přičemž v průběhu „vaření“ se nesmí překročit teplota 42 stupňů, díky čemuž si suroviny uchovávají všechny zdraví prospěšné látky v co největším množství. Do těla se tak dostává maximální počet vitaminů a enzymů, které jsou potřebné pro dobré trávení a které napomáhají čištění organismu.

Restaurace Secret of rawRestaurace Secret of raw | Secret of raw

Syrové království

Vitariánské podniky jsou módní především v Americe. V Praze něco podobného dlouho chybělo, na neznámou půdu se až před rokem vydala (byť tak nějak na půl plynu) smíchovská Biogurmánia. Ale teprve až žižkovský Secret of raw otvírá skutečnou bránu do království syrových pokrmů. A co vás tam všechno čeká? Můžete si vybírat ze zhruba dvaceti pokrmů, které se neustále obměňují. Na začátek určitě ochutnejte některou z polévek – přestože pikantní polévka z avokáda s kokosem vypadá na první pohled celkem lákavě a extravagantně, v chuti je spíše nevýrazná a mnohem lepší je jemný zázvorový krém s mrkvovými křupinkami a pomerančovou šťávou, který je naprosto fantasticky chuťově vyladěn a vůbec vám nepřijde zvláštní, že je studený a nevařený.

Restaurace Secret of rawRestaurace Secret of raw | Secret of raw

Z hlavních jídel stojí za zkoušku cuketové špagety s pestem či rajčatovým krémem, které představují zřejmě nejznámější a nejrozšířenější jídlo z raw food kuchyně (byť pro mnoho lidí je syrová cuketa přece jen chuťově až příliš nevýrazná) a tak vám asi více zachutná třeba rawsoto z naklíčené pohanky, které nahrazuje oblíbené rizoto.

Pizza, nebo burger?

Za nejzajímavější jídla považuji místní sunburger připravený ze směsi oříšků a semínek, který doprovázejí „hranolky“ ze syrové ředkve marinované v oleji a kurkumě či velmi chutnou pizzu s rajčátky, rukolou a olivami, jejíž základ je vytvořen z mandlí, lněných semínek a koření. Syrový usušený „koláč“ krásně drží pohromadě, neláme se a dá se jíst normálně jako pizza. A nechybí ani sýr, který je připraven z kešu oříšků. Výborný je ovšem i ořechový quiche s marinovanými rajčaty.
Pokud vám zůstane místo na dezert (neboť raw kuchyně je poměrně sytá), určitě vyzkoušejte místní cheescake, který chutná sice značně originálně, ale velmi lahodně. A také můžete zkusit některý z fresh džusů, třeba chutnou kombinaci jablka s mrkví a zázvorem. V nabídce ovšem najdete také několik zajímavých bio vín ze světa i z tuzemska – třeba vína od Autentistů či víno z malého rodinného vinařství v Jeviněvsi u Mělníka.

Restaurace Secret of rawRestaurace Secret of raw | Secret of raw

Dalo by se říct, že raw food strava je přímým opakem fast foodu: zatímco oblíbené řetězce nabízejí všude stejné pokrmy, které jsou přizpůsobené našim chuťovým preferencím, s raw food pokrmy se musíte tak trochu poprat. Nicméně i pro běžného konzumenta je zajímavé okusit všechny nevšední kombinace a poodhalit tajemství toho, jak se dá ze zeleniny, semínek a ořechů vyčarovat široká paleta vizuálně krásných a chuťově netradičních pokrmů.

Výběr z menu

Zázvorová polévka s mrkvovými křupinkami 79 korun
Cuketové špagety se smetanovým pestem 159 korun
Pizza s rukolou, rajčátky a olivami 240 korun
Sunburger s hranolky a tatarkou 159 korun
Plněná banánová palačinka 65 korun
Restaurace Secret of rawRestaurace Secret of raw

===== Kontakt: ===== Secret of raw, Seifertova 13, Praha 3, secretofraw.cz

Restaurace Secret of rawRestaurace Secret of raw | Secret of raw