Ceny bytů na Ostravsku patří k nejnižším v republice

Větší část Moravskoslezského kraje se již za dob Rakouska-Uherska stala jednou z nejdůležitějších průmyslových oblastí. Jádrem je ostravsko-karvinská průmyslová a těžební pánev, jejíž industrializace byla úzce spojena s využíváním místního nerostného bohatství. Od 19. století kraj patřil, a také v současnosti patří, mezi nejdůležitější průmyslové regiony střední Evropy.

Zaměření jeho hospodářské činnosti, tedy odvětvová struktura, dnes přináší nemalé problémy související s restrukturalizací celého regionu, s řešením sociálních problémů, spojených zejména s výší nezaměstnanosti, což se přelévá i do lokálního trhu s nemovitostmi. Ceny bytů se stejně jako v Ústeckém kraji pohybují v relativně nízkých hladinách vůči zbytku republiky. Ceny standardních bytů přesahují hranici jednoho milionu korun pouze v Opavě, Ostravě, Hlučíně a některých městech na Frýdecko-Místecku. Nejvýraznějším hodnotovým pólem z hlediska atraktivity bydlení není krajské město Ostrava, ale města Opava a Frýdlant nad Ostravicí těžící ze své obytné a v případě Frýdlantu zejména rekreační atraktivity. Zcela specifickou rekreační obcí je pak Čeladná s rozsáhlou výstavbou apartmánových bytů. Nejlevnějším regionem z hlediska cen bytů je Bruntálsko. Ve Městě Albrechtice či v Moravském Berouně je v současné době možné pořídit standardní byt za méně než 600 tisíc korun.

#####Výrazný pokles cen starších bytů

Pro vývoj cen starších bytů v Moravskoslezském kraji mezi II. čtvrtletím 2009 a stejným obdobím v roce 2011 je charakteristický výrazný pokles cen starších bytů trvající již od roku 2008, což lze vyčíst z tabulkové přílohy. Ve druhém čtvrtletí roku 2010 vůči shodnému období roku předcházejícího došlo ve všech monitorovaných městech Moravskoslezského kraje k poklesu cen bytů. Výjimku tvořila města Frýdlant nad Ostravicí, kde průměrná cena standardních bytů mírně vzrostla (o 4,1 %), a Krnov, kde průměrná cena standardních bytů stagnovala. Nejvýraznější pokles v tomto období zaznamenala města v okrese Karviná, v samotném městě Karviná poklesly ceny bytů o 22,5 procenta, v Bohumíně a Havířově ceny srovnatelného staršího bytu vzrostly zhruba o 15,4 až 15,8 procenta.

#####Letos pokles cen pokračuje

*

Institut regionálních informací, s. r. o. (IRI)

Dlouhodobě sleduje vývoj tržních cen bytů ve vybraných městech České republiky. Informace o realitním trhu jsou získávány z inzerce v tisku a na internetu. Celkové vyhodnocení cen je prováděno jednou ročně, vždy 15. listopadu. Kromě tohoto vyhodnocení jsou zpracovávány dílčí závěrky vývoje cen v krajských a okresních městech za jednotlivá čtvrtletí. V Praze je vyhodnocení údajů prováděno každý měsíc. Pro sběr a vyhodnocení cen nemovitostí vypracoval Institut regionálních informací vlastní metodiku s využitím standardní jednotky, kterou je starší byt I. kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné, nikoli okrajové poloze (standard IRI).