Ceny pronájmů se deset let prakticky nemění

Začátek září přinesl tradičně období zvýšené poptávky po pronájmech. Podle Miroslava Jonáše z realitní kanceláře M&M reality se už bezmála deset let ceny pronájmů nijak výrazně nemění.

Důvod je prý jednoznačný - i zvýšenou míru poptávky byty v nabídce pronájmů spolehlivě uspokojí. Do konce roku realitní kancelář M&M reality očekává stagnaci cen. „Cenové změny se v posledních několika letech odehrávají ve stokorunových relacích - a to jak směrem vzhůru, tak směrem dolů. Výkyv je vždy ovlivněný regionální situací, která se obvykle v horizontu několika týdnů vrátí do původní roviny. Stabilní zůstává i poptávka: tradičně nejzajímavější jsou k pronájmu takzvané startovací byty, tedy malometrážní, do 50 metrů čtverečních,“ uvedl Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M reality. Zájem o pronájmy se po několika měsících vrací také k rodinným domkům. Poptávka je především po lokalitách na okrajích větších měst. Typickým poptávajícím je člověk, který se stěhuje i s rodinou za prací na předem daný časový úsek. Obvykle jde o dobu půl roku až dvou let. Zájem je po zhruba dvou letech opět o kanceláře v centrech měst. Podmínkou je nenadsazená cena a bezproblémová možnost parkování.

#####Obtížně se pronajímají velké byty na okraji měst

„Naopak velmi obtížně se pronajímají velké byty na okrajích měst. Samozřejmě to souvisí se ztrátou času v dopravě. Poptávajícím nebývá člověk, který se plánuje v místě usadit, zato je pro něj důležitá nekomplikovanost a rychlost přesunu. Málo oblíbená jsou místa s parkovacími zónami, pokud majitel bytu nesouhlasí s přihlášením nájemce k trvalému bydlišti. V neposlední řadě jsou prakticky bez poptávky lokality se sociálně nepřizpůsobivými skupinami obyvatel,“ vyjmenoval Miroslav Jonáš.

#####I ve stabilních pronájmech vznikají nové trendy

Ceny pronájmů se léta v podstatě nemění a poptávka po typech nemovitostí zůstává také stabilní, přesto pronájmy vykazují nové trendy. Ve velkých městech - především v Praze - se nabídka služeb rozšířila i o nabídku například týdenních pronájmů. „Ve větších městech se začínají nabízet krátké pronájmy velmi luxusních a zařízených bytů - obvykle na týden - pro jednání či rekreaci. V Praze se k pronájmu nabízí i servis - každodenní úklid, výměny povlečení, praní či vaření. Je to pochopitelně způsobeno atraktivitou metropole. V menších městech je samozřejmě poptávka po pronájmech menší, tudíž podobné služby ani nejsou nabízeny,“ shrnul Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M reality.