Černá komedie o původu dánských buranů

O kuřatech a lidech

O kuřatech a lidech Zdroj: Film Europe

A. T. Jensen se vrací s další divoce bizarní černou komedií o pošahaných outsiderech, která není tak rafinovaná jako jeho předchozí film Adamova jablka. Ale stále v ní hraje Mads Mikkelsen.

Dán Anders Thomas Jensen je známý hlavně jako scenárista, především filmů Susanny Bierové jako oscarového Lepšího světa nebo psychodramatu Druhá šance, které se u nás v kinech ukáže na konci ledna. Už teď se ale v kinech můžeme podívat, jak to vypadá, když Jensen své nápady i sám režíruje.

O kuřatech a lidech je bizarní černá komedie, na jejíž svévolný druh humoru bude nejlépe připraven ten, kdo viděl alespoň jeden z Jensenových předchozích, více než deset let starých režijních počinů Blikající světla, Řezníci nebo Adamova jablka.

V posledním jmenovaném titulu se neonacista ocitl na převýchově u psychicky nemocného faráře. V novince se dva podivní bratři dozvědí, že mají na zapadlém ostrově s dvaačtyřiceti obyvateli tři ještě podivnější bratry, kteří mlátí každého návštěvníka, spí se slepicemi (v obou významech) a zakazují všem chodit do určitých částí otcova domu.

Zatímco Bierová většinu Jensenových scénářů zpracovává do lacinějšího melodramatu, sám Jensen si ve svých autorských filmech užívá svobody. Naplno dává průchod svým pokřiveným náhledům na svět obývaný pošahanými outsidery s okoralým dobrým srdcem, kteří žádnou konvenci nepovažují za danou. V této společnosti zneužitých zvířat a lidí divák musí přijmout její vykloubenost a začít se jí smát. Jinak bude znechucen, asi i zhrozen a hlavně znuděn.

K filmu O kuřatech a lidech je snazší si zachovat odstup než k rafinovanějším Adamovým jablkům. Humor snímku, který loňský rok strávil po různých festivalech, se víc opakuje, místní existenciální úzkost svírá méně, černé tajemství o původu pěti sourozenců začne být brzy průhledné. Jensenův sentiment fandit i těm nejnechutnějším ubožákům se projeví v happy endu, který působí jako sen, jak náhle nastane. Kromě své šílené a občasně velmi vtipné jinakosti je tak hlavní devízou Kuřat obsazení skandinávskými hvězdami v čele s Madsem Mikkelsenem, které umějí i ty nejnepravděpodobnější nedospělé burany zahrát s citem a zranitelností.

O kuřatech a lidech
(komedie, Dánsko/Německo 2015, 104 minut)
Režie a scénář: Anders Thomas Jensen
Hrají: David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicholas Bro, Soren Malling
Hodnocení: 60 %