Čerstvý severák z Británie provětral Flédu

Britský DJ Fresh v pátek 22. října zastínil ostatní vystupující tanečního večera Break4Beats.

Britský DJ Fresh je důkazem, že drum'n'bass neustrnul. Tento elektronický taneční styl, jehož počátky sahají do devadesátých let minulého století, zastřešuje pravidelnou taneční párty klubu Fléda nazvanou Break4Beats.

Hvězdou páteční párty 22. září byl třiatřicetiletý britský producent DJ Fresh, vlastním jménem Daniel Stein, který se v Brně představil už v minulých letech. Páteční večer bylo vyprodáno. Projevilo se to hodinu po půlnoci, kdy Stein stanul za gramofony, výrazným zvýšením teploty v sále - pod pódiem vřelo.

DJ Fresh je ústřední postavou význačné čtyřčlenné drum'n'bassové britské formace Bad Company. Přestože se Fresh vydal na sólovou dráhu, s kolegy i nadále vystupuje. Stein dosud spolupracoval s hudebníky Pet Shop Boys, DJ Shadow, Apollo 440, či Andy C a Grooverider.

Pro Steina je typické, že překračuje hranice žánru drum’n’bass a využívá postupy dalších stylů elektronické hudby. Jeho eklektický přístup přináší čerstvý vítr na scénu drum’n’bassu, která už delší dobu „přešlapuje“ na místě.

Výběrem skladeb dokázal Stein překvapit. I proto se mu hravě podařilo rozpohybovat návštěvníky Flédy. Všemi očekávaný vrchol večera přišel s prvními tóny hitu Gold Dust z Freshova letošního alba Kryptonite. Tato píseň se v horní třicítce britské oficiální hitparády BBC TOP 40 držela čtyři týdny, což není pro drum'n'basové skladby obvyklé. Gold Dust zazněl v remixu od Flux Pavillion a přivedl dav do transu.

Politá, ale spokojená

„V sále se skoro nedalo dýchat, mám pošlapané nohy a někdo mě několikrát polil pivem, ale nic z toho mi nepokazilo skvělý zážitek. Fresh ani chvíli nenudil, což se nedá říci o českých DJs,“ popsala své zážitky tanečnice s přezdívkou Lucy.

Přímé srovnání úrovně britského a českého pojetí taneční hudby poskytnul odchod Freshe a nástup pravidelného hosta večerů Break4Beats brněnského DJ Blulajty. Po prvních dobře známých skladbách opustila sál nemalá část tanečníků. Dobře navržená scéna, spektakulární vizualizace i účelné rozvržení klubu a kvalitní DJské obsazení druhé scény jen podpořilo představení DJ Freshe. Ten ukázal, že nejde jen o to hrát drum'n'bass, ale dobrou hudbu.

Program:
Hlavní pódium: DJ Fresh live (Uk), Sayko, Blulajta, Philee Druhé pódium: Ear drum kru soundsystem (Sk), Yak, Kotlyk, Marcco