Češi objevují on-line vyhledávače služeb. Zájem je o řemeslníky i psychology

Řemeslník

Řemeslník Zdroj: Chaloupka Miroslav/ Mlada fronta E15

Vyhledat kontakt na malíře či firmu instalující žaluzie přímo na internetu. Právě k tomu se odhodlává stále více českých domácností. Největší zájem podle vyhledávacích serverů vyvolávají maséři, kadeřnice, elektrikáři nebo hodinoví manželé. Hledání služeb a firem ovlivňují také aktuální události.

„V listopadu se častěji hledají pneuservisy, v únoru květinářství a třeba před prázdninami servisy kol,“ uvedl Jakub Šumanský ze Seznamu.cz. Server podle statistik zaregistruje průměrně 160 tisíc zadání denně.

„Roste i zájem o služby psychologů a právníků,“ doplňuje Václav Pláteník ze serveru Službomat.cz. Existence specializovaných portálů nabízejících služby osvědčených a prověřených firem podle něj reaguje na životní styl, technickou vybavenost a chování domácností.

Mezi nejčastější činnosti vykonávané prostřednictvím internetu patří klasické mailování a čtení zpráv následované právě vyhledáváním informací o zboží či službách. Podle členky představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavly Břečkové potřeba spolehlivě vyhledat služby řemeslníků reálně roste, avšak internetové zdroje mnohdy nepatří k nejkvalitnějším. Na to ovšem reagují nové a rychle rostoucí servery jako například Službomat.

Význam serverů pro řemeslníky samotné pak podle Břečkové leží ve dvou základních kategoriích. V první se nacházejí velmi šikovní a lokálně krajně vytížení řemeslníci, kteří necítí potřebu aktualizovat svůj profil či web – pokud jej vůbec mají.

Do druhé kategorie spadají řemeslníci, kteří si přejí růst například za hranice regionu nebo ještě dál. Ti se pak internetové propagaci nevyhnou a investují do ní. Vytvoří si profil na některém z vyhledávačů, popřípadě si na čas zaplatí zvýhodněnou pozici při zobrazování vyhledávání nebo využijí bannerové reklamy.

„Vyhledávací servery tak představují pro firmy rychlé a prakticky bezproblémové spojení se zákazníky,“ konstatoval ředitel Službomatu Vojtěch Lambert.