Češi se baví satirou na účet chaotických nařízení a systému PES, byť hospodským do smíchu není

Tabulka PES přestala mít určující charakter, na což kolážišté rovněž zareagovali.

Tabulka PES přestala mít určující charakter, na což kolážišté rovněž zareagovali. Zdroj: TMBK

Situace v Česku má do stability a předvídatelnosti daleko.
Tabulka PES přestala mít určující charakter, na což kolážišté rovněž zareagovali.
A přece se točí? Ne tak úplně.
Pokus o parodický pohled zvenčí.
Situace v Česku má do stability a předvídatelnosti daleko.
15
Fotogalerie

Tento týden začalo platit nařízení omezující otevírací dobu hospod do 20 hodin. Krok vlády vyvolal obrovskou vlnu reakcí. Alespoň tedy na sociálních sítích, kde se na téma neustále se měnících protiepidemických opatření objevilo velké množství koláží. A to zejména z dílny známého grafika Tomáše Břínka, který pod přezdívkou TMBK spolupracuje mimo jiné s magazínem Reflex. Velkou sbírku internetem kolujících vtipů si prohlédněte ve fotogalerii.

Kolážisté reagují mimo jiné na skutečnost, že vláda premiéra Andreje Babiše se prakticky přestala řídit svým vlastním protiepidemickým systémem PES. Mezi jeho hlavní přínosy mělo patřit to, že do turbulentní pandemické situace zavede prvek předvídatelnosti a stability.

I když by se ale mělo Česko nyní podle vývoje počtu případů nákazy koronavirem nacházet na stupni číslo čtyři, který počítá s fungováním restaurací jen přes výdejní okénko, formálně v tuzemsku stále platí „trojka“. Tu však od středy doplnilo nové vládní nařízení přikazující hospodským zavírat provozovny v osm hodin večer.

Prohlédněte si fotogalerii:

Sami sebe však restauratéři vnímají v roli obětního beránka za zhoršující se pandemickou situaci v Česku.

Argumentovali, že několik dnů trvající znovotevření jejich podniků se ještě nemohlo na počtu nakažených výrazněji projevit, přesto se ale nové vládní restrikce zaměřily přímo na ně. Například část hospodských na Teplicku se ve středu rozhodla nařízení ignorovat. Večer zůstalo otevřených přes 20 restaurací, hospod či pivnic.