Češi v Ostravě splnili očekávání

Medailové žně čeští mladí
atleti na evropském šampionátu nezažili. Mezi ty, kterým cenné kovy utekly o jedinou příčku, patří vedle desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta i kladivářka Kateřina Šafránková

Medailové žně čeští mladí atleti na evropském šampionátu nezažili. Mezi ty, kterým cenné kovy utekly o jedinou příčku, patří vedle desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta i kladivářka Kateřina Šafránková Zdroj: ctk

V Ostravě skončilo mistrovství Evropy atletů do 23 let. Medailové ceremoniály se sice až na výjimky obešly bez české účasti, Češi ale získali mnoho finálových umístění, především pak čtvrtých a pátých míst. Bronzovou medaili získal sprinter Pavel Maslák na trati 200 metrů. V sobotním závodě vybojoval první medaili pro Česko.

„Je to úžasné. Prozatím je to největší úspěch v mé kariéře,“ prohlásil po závodě Maslák. Na medaili útočila i vícebojařka Kateřina Cachová, která byla po prvním dni na prvním místě. Sedmiboj skončil po uzávěrce vydání.

Ostravská akce byla jednou z nejdůležitějších atletických událostí letošní sezony. Prohlásil to prezident Evropské atletické asociace Hansjörg Wirz. „Mladí atleti mají na tomto šampionátu možnost srovnat si svoji výkonnost a před důležitým přechodem do seniorské kategorie získat další potřebné sebevědomí,“ citoval Wirze web atletika.cz.

Předseda České atletické asociace Libor Varhaník uvedl, jaký význam má pořádání tohoto šampionátu pro českou atletiku. „Ostrava je místo, kde se atletice v minulosti vždycky dařilo. Jména jako Zátopek, Fibingerová, Daněk, Kocembová, z těch mladších Bába a Rosolová k ostravské atletice neodmyslitelně patří,“ řekl. „Přestože naším prvořadým cílem je sbírat úspěchy v seniorských kategoriích, bez kvalitních výkonů na juniorských šampionátech to nejde. Budeme rádi za každé finále a pochopitelně dvojnásob pak za jakoukoli medaili,“ dodal ještě před startem šampionátu.