České dráhy chystají výprodej

Železnice plánují na Berounsku prodej nemovitostí, které nepotřebují.

V blízkosti železnice se nachází řada nepotřebných objektů, které České dráhy hodlají prodat. O některé mají zájem i obce a města na Berounsku.

Peníze na opravy

Ze získaných peněz chtějí České dráhy opravovat svá nádraží. „Zatím objekty aktivně nenabízíme. Postup je opačný,“ uvedl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský s tím, že pokud někdo projeví zájem o konkrétní objekt či pozemek, musí společnost oslovit.
„My pak prověříme zbytnost a další vztahy k dané lokalitě,“ řekl Šťáhlavský. Cenu obvykle stanovuje příslušný znalec. Pokud chce objekt více zájemců, následuje dražba anebo veřejná soutěž. „Rozhodující pak bývá obvykle výše nabídky,“ doplnil Šťáhlavský. Kolik objektů bude na prodej na Berounsku, ale nevěděl.

Z nádraží infocentrum

Opuštěné je například nádraží v Litni. „O to bychom stáli. Měli jsme v plánu z něj udělat infocentrum,“ uvedl liteňský starosta Karel Kliment. S Českými drahami začali o odkoupení jednat už před lety. Zatím bez výsledku. „V budově je nájemník, chtěli jsme s nimi prokonzultovat, co by to pro nás znamenalo. Nikdo nám ale dosud nedal podrobnější zprávu. A nikdo nám ani nebyl schopen říci, kolik by za tu budovu chtěli,“ uvedl Kliment.
O objekty u železnice mají zájem i v Hořovicích. „Zatím jsme od Českých drah žádnou nabídku nedostali, ale očekáváme, že v souvislosti s výstavbou koridoru přijde,“ uvedl hořovický starosta Luboš Čížek. Hořovické nádraží totiž po dostavbě koridoru osiří. Výdejna jízdenek vznikne v nové přístavbě. O starou budovu nádraží má ale radnice zájem. „Sloužila by ku prospěchu návštěvníků. Mohla by tam být kavárna, bufet a čekárna,“ míní Čížek. Radnice by chtěla využít i přilehlé pozemky pro stavbu potřebného parkoviště.
Někdejší budovu depa by od Českých drah brali i radní ve Zdicích. Tamní starosta Miroslav Holotina má ale jasno: museli by objekt získat bezúplatně. „Peníze na jeho nákup nemáme. Navíc stav budovy není nejlepší,“ uvedl Holotina s tím, že areál by mohl využít místní klub vojenských historických vozidel.

V Berouně se neprodává

V Berouně nejspíš od železničářů žádný majetek kupovat nebudou. Není totiž co. „Již několik let řešíme situaci prostoru nádraží a vůbec nemovitostí ve vlastnictví Českých drah či jejich dalších organizačních složek. Dráhy ale získaly ve výběrovém řízení takzvaného strategického partnera, který většinu jejich nemovitostí má v dlouhodobém pronájmu, případně je postupně odkupuje,“ řekl místostarosta Berouna Tomáš Havel. Jde podle něj o developerskou činnost, jejímž cílem je vybudovat na pozemcích komerčně úspěšné objekty. „K tomu dráhy potřebují co největší prostory, a tudíž není jejich záměrem se čehokoliv zbavovat s výjimkou drobných pozemků,“ míní Havel.