České miliardáře láká herní byznys

Ze hry Mafia 2

Ze hry Mafia 2 Zdroj: Studio Warhorse

Svět digitálních her zlákal dalšího českého miliardáře. Po Michaele Maláčové, manželce Zdeňka Bakaly, která se podílí na financování práce Prague Game Studios a vzniku velkého herního RPG titulu Kingdom Come: Deliverance, oznámila skupina KKCG Karla Komárka, že získala podíl ve společnosti Geewa. Ta se zabývá vývojem a nabídkou her pro mobilní telefony a sociální sítě.

Do dalšího rozvoje a expanze Geewy investoval fond Springtide Ventures ze skupiny KKCG tři miliony eur, tedy asi 82 milionů korun. Výši svého podílu skupina KKCG nechtěla komentovat.

Hry a herní portály Geewy v současnosti využívá každý měsíc přes deset milionů hráčů po celém světě. Mezi nejúspěšnější tituly patří Pool Live Tour, Pirates Poker nebo Age of Defenders. Firma jen letos plánuje uvést na trh tři nové hry a i do budoucna počítá s vydáváním několika nových titulů ročně.

Tvůrci her jsou „v kurzu“

V herním byznysu se točí peníze, kterých si začínají všímat už velcí i čeští investoři. Ve světě tento trend už nějakou dobu „frčí“, například to není tak dávno, co anglická King Digital Entertainment, která se stejně jako Geewa specializuje na tvorbu her pro sociální sítě a mobilní telefony, od investorů získala díky vstupu na burzu v New Yorku přibližně půl miliardy dolarů.

„Geewa je jedním z nejvýznamnějších developerů her v našem regionu. Za poslední dva roky udělala velký skok dopředu, když se zaměřila na oblast multiplayer her pro tablety a chytré telefony. Věříme, že se díky naší investici stane Geewa jedním z center herního developmentu ve střední Evropě a naváže na úspěch své aktuálně nejpopulárnější hry Pool Live Tour,“ uvedl investiční ředitel KKCG Michal Tománek.

Loňský obrat z prodeje videoher a herních konzolí činil v Česku a na Slovensku celkem 2,6 miliardy korun a meziročně tak vzrostl o 6,4 procenta.

Fond Springtide Ventures
Fond Springtide Ventures vyhledává investice do projektů v oblasti technologií, IT a elektronického obchodu. V pražském, brněnském a berlínském sídle Geewy působí přes 60 pracovníků jedenácti národností.