České Radiokomunikace za 50 milionů rozšiřují pražské datové centrum

Datové centrum TOWER Českých Radiokomunikací

Datové centrum TOWER Českých Radiokomunikací Zdroj: Jan Sedlak

České Radiokomunikace rozšiřují své vlajkové datové centrum Tower v prostorách Žižkovské věže, které firma uvedla do provozu začátkem roku 2012, kdy se uvolnily místnosti po přechodu na digitální televizní vysílání.

Datacentrum Tower má nově k dispozici pět datových sálů a celkové kapacitě 240 serverových skříní (racků). Původní prostory přitom operovaly „pouze“ s 64 racky. Celková investice na rozšíření se vyšplhala na 50 milionů korun.

Radiokomunikace zájem o jejich datový komplex zaznamenaly v podstatě hned od začátku. Datové centrum má dobrou lokalitu, je v bezletové zóně a nehrozí jí záplavy a prostory jsou dobře zabezpečeny. Objekt má tři nezávislé zdroje energie a část zaměstnanců datacentra má prověrku od Národního bezpečnostního úřadu.

ČRa s novým šéfem

Budování datových center, cloudů a IT služeb je novou důležitou součástí strategie Českých Radiokomunikací, kterým se komplikuje tradiční byznys šíření televizního a rozhlasového vysílání s tím, jak se do popředí dostávají právě data a internet. ČRa už jsou delší dobou ve ztrátě.

Nový typ byznysu se dopředu snažil tlačit výkonný ředitel Michal Čupa. Ten však asi po roce a čtvrt z firmy odešel a nahradil ho dosavadní finanční šéf Martin Gebauer. Čupa, který byl například hostem Connected, dostal nabídku od australských investorů, kteří ČRa vlastní, pracovat na vyšší regionální pozici.

Nový šéf prozatím nedává rozhovory. Prozatím tedy není úplně jasné, co bude s některými projekty, které Michal Čupa plánoval. Jedním z nich mělo být zprovoznění druhého cloudu, který měl běžet na otevřené platformě OpenStack, podobně jako cloud v Technologickém centru Písek.

Radiokomunikace už jeden cloud provozují. Jmenuje se Smart Cloud a firma ho nedávno posílila – pracuje s 2 PB úložného prostoru a 1 THz výkonu.

Na nových projektech pracuje Čupou zformovaná skupina ČRa Labs, která se podílela i na spuštění CDN a dalších služeb pro streamování videa. ČRa mají ambice stát se silným hráčem v této oblasti. Tendr o provozování iVysílání ale vyhrála Telefónica. Michal Čupa už dříve uvedl, že nechtěl jít do ztrátového byznysu.

ČRa také od počátku zvažovaly, že svá datová centra rozšíří také do ostatních regionů. Tedy tam, kde po přechodu na digitální vysílání zbyly nevyužité prostory. Tato strategie by se měla vyvíjet na základě delšího pozorování poptávky.