Česko může přijít o sklad Amazonu, ve hře jsou i Slovensko a Rakousko

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Šéfa developerské společnosti CTP Remona Vose a jeho kolegu Pavla Sovičku z firmy Panattoni naplno postihla předvánoční honička. O dárky však nejde. Oba slíbili americkému Amazonu, že mu do roka postaví v Česku dva obří sklady. Panattoni u Prahy a CTP u Brna. Jenže plán na otevření distribučních center v druhé polovině roku 2014 má kvůli postoji úřadů čím dál větší trhliny.

V Brně dokonce hrozí otevřená blamáž. CTP nyní poprvé připouští, že průtahy mohou naštvat Amazon natolik, že zřídí sklad mimo Česko. Země by tak přišla až o pět tisíc nových pracovních míst, tedy polovinu z celkového počtu, kterou americký gigant v republice plánuje vytvořit.

Zatím však CTP pouze vzala zpět oznámení o projektu, které předložila k posouzení vlivů stavby na životní prostředí. Stavebník chce ještě doplnit další dokumenty. Mimo jiné kvůli postoji radnice Brna-Černovic, která tvrdí, že záměr je v rozporu s územním plánem.

CTP sice nedávno koupila velký pozemek v Hruškách na Břeclavsku u dálnice D2, kam by se Amazon s velkou rezervou vešel. Ve hře pro sklad největšího internetového obchodu světa však tato lokalita údajně není. „O lokalitě Hrušky jako alternativě se zatím neuvažuje. Společnost Amazon vždy hledala lokality typu Brno-Černovická terasa. Pokud by tato lokalita nebyla možná, poté se zřejmě soustředí na lokality v jiných zemích jako například na Slovensku či v Rakousku,“ řekl deníku E15 ředitel CTP pro jižní Moravu Tomáš Budař.

Aby toho nebylo málo, Vosova skupina řeší na Černovické terase dopravu, kterou by Amazon ještě více zahustil. Tamní průmyslové zóně totiž stále chybí sjezd na dálnici D1 a jeho výstavba není v dohledu.

Na růžích nemá ustláno ani Panattoni, který má pro Amazon stavět halu v Dobrovízi na západě Prahy. Radnice tam chce nejdříve zajistit obchvat obce. Tento pátek pak svůj názor na obří sklad vyjádří v referendu také obyvatelé Dobrovíze.
„Amazon bude rád, když bude mít do konce příštího roku halu v Dobrovízi. V Brně se to asi nestihne,“ uvedl zdroj z realitního trhu, který si nepřál být jmenován. „Je to soutěž o to, kdo dostane od klienta vyšší pokutu,“ glosoval trable CTP a Panattoni další účastník trhu.