Česku vládne mráz, ale přiletěly první vlaštovky

Mrazy

Mrazy Zdroj: ctk

Teploty sice v těchto dnech klesají v noci hluboko pod nulu, do České republiky ale přiletěly první vlaštovky. Jeden z členů České společnosti ornitologické dva ptačí posly jara viděl nad rybníkem Řežabincem na Písecku. V minulých letech přilétali tito ptáci i o deset dní dřív.

„Současné počasí je však spíše zimní a pro ptačí navrátilce to znamená veliký problém. Po dlouhé cestě nemají téměř žádné tukové zásoby. Navíc u nás hmyzožraví ptáci v tomto počasí nenajdou dostatek potravy,“ uvedli ornitologové v tiskové zprávě. Zatím jde tedy podle ní spíš o výjimky a letos prý dvojnásob platí, že „jedna vlaštovka jaro nedělá“. Záznam o prvních dvou pozorovaných vlaštovkách se objevil ve faunistické databázi ČSO.

Ve větším množství se vlaštovky začnou vracet, až se oteplí. Ze stěhovavých ptáků zatím přiletěli například skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci, budníčci i první čápi bílí, dodala Hošková. I když vlaštovkám dostatek hmyzu lidé nezajistí, zrnožravým a všežravým ptákům mohou podle ní pomoci tím, když budou doplňovat krmítka. „Usnadníme jim tak přežití letošního nebývale chladného nástupu jara,“ uvedla ornitoložka Lucie Hošková.

Astronomické jaro sice nastalo již ve středu po poledni, teploty ale jarní ani zdaleka nejsou. Dnešní ranní mrazy dokonce pokořily několik rekordů pro dnešní den, třeba ve Varnsdorfu a na Milešovce, kde bylo kolem minus 11 stupňů, což je nejméně od roku 1963. Velmi nízké teploty očekávají meteorologové i v neděli ráno.