Český Avast skupuje americké startupy, nejnověji získal Jumpshot

Avast (ilustrační foto)

Avast (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Český Avast koupil mladou americkou firmu Jumpshot. Ta letos na jaře představila nástroj, díky kterému může běžný uživatel vyčistit svůj počítač od virů a přebytečného softwaru pouze pomocí jednoho kliknutí. Novou službu nabídne Avast svým zákazníkům do konce roku.

Avast oznámil novou akvizici na svém blogu. Konkrétní částku však ani jedna z firem nezveřejnila.

Podle vyjádření české IT firmy Jumpshot nezůstane samostatně působící dceřinou společnosti. Naopak se plně integruje do struktur Avastu, vedení projektu a jeho hlavní sídlo zůstane v texaském Austinu. Na trhu je celá řada řešení, která nabízí v principu to samé, Jumpshot však zaujal tím, jak dokáže průkazně a účinně zlepšit chod PC, tvrdí Avast. Zákazníci Avastu by se měli služeb Jumpshotu dočkat do konce roku.

Jumpshot vznikl v texaském Austinu v roce 2010 a byl uveden na stránce Kickstarter, která podporuje inovativní nápady a začínající podnikatele, v červenci 2012. Zakladateli jsou manažeři z oblasti výzkumu zabezpečení, David Endler a Pedram Amini.

Jumpshot není pro Avast první letošní akvizicí. Na jaře tuzemská firma oznámila, že za nespecifikovanou částku koupila startup Secure.me se sídly v San Franciscu a Mnichově, který umožňuje uživatelům ochranu jejich profilu a obsahu na Facebooku.

Výdělečnější než Seznam

Avast Software zažil loni úspěšný rok, když vygeneroval tržby v hodnotě 2,1 miliardy korun, čímž překonal i výsledky Seznamu (1,082 miliardy korun) a stal se nejvýdělečnější tuzemskou firmou v oblasti IT. Většina příjmů Avastu jde ze zahraničních trhů, zhruba pětina pak přichází také od partnerské smlouvy s Googlem. Celkem se Avast stará asi o 190 milionů zákazníků.

Loňské plány vstoupit na newyorskou burzu nakonec nedopadly. Podle zakladatelů firmy Eduarda Kučery a Pavla Baudiše je ale burza stále ve hře. Avast údajně čeká na ideální dobu, kdy by jedna akcie vynesla alespoň 10 dolarů, což by společnost ocenilo na zhruba 850 milionů dolarů. Londýnská burza se nedávno vyjádřila, že očekává příchod blíže neurčené české firmy. Objevují se spekulace, že by mohlo jít právě o Avast.

PROFIL: Avast Software vsadil na odvážný marketing