Český Prvok se sápe do Kanady. Tištěný dům pronikl do dvacítky světových projektů

Travnatá část Prvoka je doplněna o speciální zavlažovací systém.

Travnatá část Prvoka je doplněna o speciální zavlažovací systém. Zdroj: Stanislav Krupař, Váckav Filip

Středová část stavby je ze dřeva  a s tištěnou stěnou ji spojuje dřevěný rám.
Travnatá část Prvoka je doplněna o speciální zavlažovací systém.
Prvok kotvil také proti Národnímu divadlu.
Hlavním partnerem projektu je Stavební spořitelna České spořitelny.
Prvok zakotvil u Střeleckého ostrova.
17
Fotogalerie

Porotu kanadské soutěže Marco Polo 100 Digital Build Challenge zaujal tištěný plovoucí dům Prvok, který od léta kotví u vltavských břehů v Praze. Zařadila ho do dvacítky nejlepších projektů v oblasti udržitelného stavebnictví.

Tištěný dům o hmotnosti třicet tun a délce přes třináct metrů vznikl podle návrhu sochařsko-architektonického ateliéru Scoolpt zaměřeného na 3D tisk betonu. Na trase z výroby podstoupil sedmihodinovou cestu na návěsu, nalodění na ponton a cestu přes tři pražské plavební komory. Momentálně kotví v přístavu DOCK rezidence v Praze 8.

Před přepravou se Prvok musel rozložit na tři části. „Použili jsme speciální návěs s natáčecí zadní nápravou, aby mohl projet i na kruhových objezdech. Na každém kole byly speciální měchy, které sloužily jako tlumiče, aby dům nepopraskal,“ popsala přepravu nadměrného nákladu Kateřina Nováková, členka autorského týmu Scoolpt.

V následující galerii si můžete prohlédnout, jak Prvok vypadá:

Tvůrci navrhli dům jako plovoucí, takže podléhá plavebnímu zákonu. Tím se stal světovým unikátem. 

Soutěž Marco Polo 100 Digital Build Challenge je průkopníkem v oblasti udržitelného stavebnictví. Snaží se hledat a propagovat projekty, které prostřednictvím 3D tisku, prefabrikace, robotiky či jiných inovativních technologií přispívají k procesu výstavby dostupného bydlení. Zastřešuje ji kanadský developer Horizon Legacy.

Do dalšího kola postoupí polovina týmů a pět finalistů, kteří budou vyhlášeni v srpnu 2021, dostane možnost uskutečnit své návrhy v Ontariu.