Čeští Anonymous spustili vlastní informační a „zpravodajský“ web

Anonymous

Anonymous Zdroj: profimedia.cz

Česko-slovenská odnož hacktivistického hnutí Anonymous spustila vlastní informační server. Nese název Anonymní tisková kancelář a s podtitulem „Vaše denní dávka informací o kyberválce“ je jej možné nalézt na internetové adrese anonymni.tk. Projekt však není nijak rozsáhlý a v současné podobě v podstatě pouze agreguje zprávy z několika účtů na Twitteru.

Mezi vybranými twitterovými kanály je například „oficiální“ účet českých Anonymous, populární YourAnonNews, AnonCentral či CyberWarNews. Na stránkách je tak možné najít setříděný obsah toho, co Anonymous považují za důležité informace, a odkazy na informace o aktivitách samotného hnutí.

Někteří čeští a slovenští Anonové nedávno diskutovali o tom, že spustí také obsáhlejší web, který by měl sloužit jako základna pro setkávání členů a trénování a rekrutování členů nových. Z původních plánů ale nejspíše sešlo a aktivity ohledně tohoto tématu už se dále neprobírají.

Milion na vlastní zpravodajství

Zatímco Anonymní tisková kancelář s vlastním obsahem prakticky nepracuje, globální Anonymous připravují mnohem ambicióznější projekt. Skupina už na crowdfundingové službě Indiegogo vybrala téměř 55 tisíc dolarů (přes milion korun) na vlastní zpravodajský server Your Anon News. Ten by měl navázat na již zmiňovaný stejnojmenný účet na Twitteru (aktuálně má přes 1 milion a 100 tisíc odběratelů) a rovněž stejně pojmenovaný blog na sociální síti Tumblr

Nový web Your Anon News má podle vyjádření Anonymous šířit pouze ty informace, které jsou směrodatné a objektivní a nejsou ničím ovlivňovány. Globální skupina chce dokonce najmout novináře na volné noze, aby dodávali původní materiál. Tito novináři mají jít především do hloubky daného tématu a nezabývat se jím pouze povrchně.

Tuzemští Anonymous se snaží své příznivce informovat především přes sociální sítě. Účet na Twitteru sdílí informace ze světových účtů a odkazuje také na zdejší zpravodajské texty a další informace. Podobné je to na Facebooku, kde funguje několik kanálů. Nejpopulárnější jsou „anonymous media cz“ a „Anonymous Czech Republic“. Ideologicky podobné zprávy, jaké šíři čeští a slovenští Anonymous, u nás na svém webu Piráti.cz vystavuje Česká pirátská strana, která si „vypůjčila“ design od Seznamu.

Anonymous dlouhodobě kritizují mainstreamová média za to, že podle nich nepodávají kvalitní a objektivní informace. Česká skupina proto zhruba před týdnem zveřejnila téměř tříminutové video s názvem „Výzva“, kde mimo jiné upozorňuje na nutnost ochrany svobody internetu. Zatím má pouze přes 2 tisíce zhlédnutí.