ČEZ dělá další krok k elektromobilitě. Testuje elektrobusy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sor.cz

Energetický gigant ČEZ dělá další krok ve snaze o rozvoj elektromobility. K partnerům, kteří se budou v Česku podílet na budování dobíjecích stanic pro elektromobily, přibyl český výrobce autobusů SOR Libchavy. Společně s ním bude ČEZ testovat provoz elektrobusu v prostředí městské hromadné dopravy.

V testovacím provozu bude v městské hromadné dopravě jeden elektrobus značky SOR, kterému ČEZ v rámci spolupráce poskytne přístup ke svým dobíjecím stanicím, které vybuduje. Testovat se bude především způsob, frekvence a technické parametry dobíjení pro elektrobusy.

„Už dříve jsme uvedli, že pro rozvoj projektu Elektromobility bude důležitá součinnost s výrobci aut. To, že spolupracujeme také s výrobcem autobusů, je logický krok. Chceme, aby si elektrobus vyzkoušeli především naši infrastrukturní partneři,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ.

Jeden elektrobus značky SOR už jezdí ve Vrchlabí, které je prvním energeticky „chytrým regionem“ společnosti ČEZ.

Elektrobus testuje ve skutečném prostředí společnost Krkonošská automobilová doprava, s níž Skupina ČEZ jedná o budoucím partnerství. ČEZ zde v souvislosti se Smart Regionem Vrchlabí postaví do konce roku dvě dobíjecí stanice pro elektromobily. Kromě toho začala také instalace chytrých elektroměrů a budování pilotního projektu chytrých sítí.

ČEZ už dříve podepsal v rámci projektu Elektromobility smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot ČR. Jejím cílem je vzájemná součinnost na propagaci elektromobilů, získávání zkušeností z jejich provozu a podpora dalšího rozvoje elektromobility.

Do roku 2013 ČEZ plánuje instalaci celkem 200 veřejných stanic, které vybuduje u svých infrastrukturních partnerů. Těmi jsou například obchodní centra nebo vozové parky, do projektu se zapojují také města a obce. U partnerů bude ČEZ instalovat stanice pro normální a rychlé dobíjení.