Charita rozšiřuje služby starým lidem

Farní charita patří k největším neziskovým organizacím v republice. Jak pomáhá v Karlových Varech?

Ředitel karlovarské Farní charity Jiří Novák je rád, že má za sebou stěhování do nových prostorů. „Letos v září jsme se přestěhovali do části budovy Středního učiliště keramického ve Staré Roli. Budova jsme mohli upravit díky podpoře z Unie. Utratili jsme téměř sedm milionů korun, nové prostory budou sloužit pro potřeby lidí s mentálním postižením,“ říká Novák.

Co konkrétně můžete nabídnout v nových prostorách svým klientům?

Budou využívat sociálně terapeutické dílny. Máme také zvířata, o které se postižení starají. Dále jsou tam truhlářská dílna, keramická dílna, práce s přírodninami a cvičná kuchyně. Spolu s dílnami jsme vybavili i denní stacionář pro zdravotně a mentálně postižené, kde se odehrávají ostatní sociální aktivity.

Po přemístění dílen má Farní charitě volné své bývalé prostory. Máte již plán co tam budete dělat?

Ve Svobodově ulici sídlí v jednom patře služby pro seniory. Provozujeme tam denní i týdenní stacionář pro staré a zdravotně postižené občany. K tomu i takzvanou odlehčovací službu. Věříme, že možnost rodiny podílet se na soužití s babičkou a dědečkem je pro obyvatele Karlových Varů, kde není moc pobytových služeb pro seniory, stále lákavá. Jsme odborníci na službu lidem, kteří trpí Alzheimerovou nemocí. Další patro věnujeme právě dalším službám pro seniory.

Kolik peněz budete potřebovat na rekonstrukci?

V současnosti se dokončuje projektová dokumentace a stavební povolení. Očekávám, že se náklady budou blížit milionu korun. Schází nám ale finance na výtah. Je nutný jak pro imobilní klienty, tak pro aktivizaci klientů podle jejich výběru i zdravotního stavu. Bez výtahu se bojím toho, že život v jednotlivých patrech bude příliš oddělený.

Můžou vám pomoci i obyvatelé Karlových Varů, kteří nejsou vašimi klienty?

Určitě. Nejběžnější způsob je díky finančnímu daru. Zájemci můžou přispět osobně v sídle Charity, ale i přes DMS CHARITAVARY odeslanou na číslo 87777, a my tak z poslaných 30 korun získáme 27.

Co byste chtěl vzkázat čtenářům Sedmičky?

Moc bych popřál klid. Vím, že v době neustálého šetření má každá rodina i jednotlivec své problémy, které ho zaměstnávají, moje zkušenost mi však říká, že když se nesoustředím jen na sebe, uvědomím si, že jsou na tom někteří lidé hůř, a uleví se i mně a moje pomoc přinese paradoxně užitek i mně.