Chceme, aby mladí něco dělali

Členové Wheel klubu v těchto dnech pomáhají v Karviné stavět nové překážky v parku pro street sporty. Sedmička se zeptala jeho člena Davida Chrapka, proč si mladí neužívají raději prázdnin? V rozhovoru neopomeneme i na samotný Wheel klub, který má přes sedmdesát členů.

Wheel klub funguje ve městě už čtvrtým rokem, co vlastně děláte a jaká je vaše idea? Náš název Wheel znamená kolo, kolečko. To znamená, že zastřešujeme jak kola tak In-liny, skateboardy a koloběžky. Snažíme se, aby pro každou disciplínu bylo toto prostředí ideální. Není to ale vůbec lehké. Často narážíme na kritiku, že právě ta či ona překážka není pro dotyčného ideální. Největší motivace je vidina nového Freestylového areálu, který by měl stát vedle současného parku a hlavně by měl být na rovné ploše a zastřešený. Podmínka tréninku a celkové celoroční komunikace uvnitř týmu je velmi důležitá. Snažíme se taky zviditelnit město Karviná a hlavně chceme oslovit mládež vhodnými programy, aby měla zájem o to „něco dělat“.

Je hezké letní počasí a prázdniny, proč dobrovolně pomáháte při opravě parku pro městské sporty? Neustálá touha si zajezdit v pořádném parku nás zavedla k postupnému experimentování a postupnému zlepšování technologií stavění. Po těžkých začátcích v parku v Petrovicích jsme postupně začali pronikat do toho karvinského až do dnešní doby. Já osobně v tom nacházím veliké potěšení, zvláště když i já si dobře zajezdím. Mnohdy se jedná o těžkou práci, ale výsledek vždy stojí za to. Někdy nám pomáhají lidé z Polska, kde takovýto areál chybí. Obecně lze říct, že obdoba plánovaného Adrenalinového centra v Karviné se nachází až v Berlíně, je to tak zvaný Mellowpark.

Jaké překážky v parku stavíte? Stavíme překážky z kovových konstrukcí a z nich jsou připevněny pomocí speciálních šroubů desky a na nich vruty překližky. Na začátku je vždy nápad, který krystalizuje na několika schůzkách a až následně vše naplánujeme. Konstrukce jsme kdysi konzultovali s předními českými výrobci ramp a za to jim díky.

Kde čerpáte nápady, jak má překážka vypadat, podle čeho stavíte? Na začátku to byl pokus a omyl, teď už víme, přesně co chceme a není problém si postavit překážku na míru. Často bereme inspiraci ze zahraničních videí.

Jezdíte a pořádáte různé exhibice na street kolech BMX, kde vás mohou lidé vidět? Ano, pořádáme různé exhibice, závody a doprovodné programy. Nejbližší naše akce je 29. srpna v Petrovicích u Karviné a 12. září v parku Karviné.

Říká vám něco disciplína Freerun-Le parkour? Ano už jsem to viděl, všímavý člověk v poslední době pozoruje skupinky nadšenců, kteří přeskakují zábradlí a zídky. Myslím, že je to dobrý začátek od nicnedělání a může to mladé lidi motivovat.