Chcete bony? I to uslyší lidé při oslavě

Praha se vrátí do roku 1989. Lidé budou opět stát fronty na banány a veklsáci nabízet na ulici bony.

Národní třída se 17. listopadu symbolicky promění v dějiště studentských manifestací. Atmosféru nejdůležitějšího pátečního podvečera roku 1989 připomenou dobové kulisy.

Odpoledne začnou po Národní třídě jezdit alegorické vozy stylizované do podoby tuzexového bonu, banánu a toaletního papíru. Hlavní symboly těžko dostupného zboží socialismu zahájí happening Mejdan pro všechny showdruhy. „Program bude simulovat, jak by to v Praze vypadalo, kdyby před dvaceti lety nedošlo k revoluci,“ říká Eda Kauba, kreativní ředitel Euro RSCG Prague, která akci pořádá.

Běh za banánem

Na Národní třídě budou ve směru od nábřeží k Mikulandské ulici na velkých panelech výlohy se současným zbožím, ovšem v komunistické verzi. „Nechtěli jsme dělat retro, ale přizpůsobili jsme zboží současnosti. Lidé uvidí, jak by třeba vypadala prodejna elektro, kdyby byl stále komunismus. Byl by tam třeba jeden typ počítače velký jako lednice nebo jeden typ mobilu velký jako briketa,“ vysvětluje Kauba.

Kromě toho se mohou zájemci zúčastnit třeba běhu za banánem. „Je určený dětem, ale předpokládáme, že zájem budou mít i dospělí. Ti by třeba mohli běhat za bonem nebo za toaletním papírem,“ říká Kauba s tím, že program se stále ještě dolaďuje.

Ve tři hodiny odpoledne se do oslav 20. výročí 17. listopadu připojí i Albertov. Jakou součást akce 20 let bez opony - Máme co slavit z Albertova vyrazí manifestační průvod na Národní třídu. „V čele průvodu pojede alegorický vůz s hercem Jiřím Laštovkou, který bude po cestě upozorňovat na místa, která hrála v roce 1989 důležitou roli,“ říká mluvčí pořadatelské organizace Opona Pavla Kantnerová.

V šest hodin večer pak na pódiu vedle obchodního domu My začne koncert nazvaný 20 let bez opony. Za doprovodu skupiny Monkey Business vystoupí například Vladimír Mišík, Dan Bárta, Vlasta Třešňák, Lenka Dusilová, Vladimír Merta, Tony Ducháček a rappeři James Cole a Vladimir 518. „Zahrají známé písně, které dodávaly před rokem 1989 lidem odvahu,“ podotýká Kantnerová.

Veksláci na Staromáku

Atmosféru předlistopadové Prahy se v úterý pokusí navodit i na Staroměstském náměstí. V jedenáct hodin dopoledne ho zaplní veksláci, kteří budou pokoutně nabízet bony a na náměstí bude i několik stánků připomínajících rok 1989.

„Jako zajímavost chystáme i původní voskový toaletní papír zdarma pro všechny, kteří zapomněli, jak nepříjemný na omak tento výrobek pětiletky byl,“ říká Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která akci na Staroměstském náměstí pořádá.