Chodník k Tesku? Ožívá naděje

Lidé musejí chodit k Tesku v Břeclavi po silnici. Radní uvažují o stavbě chodníku.

Každý den míří k břeclavskému Tesku stovky lidí pěšky. Musejí zdolat dlouhý úsek po rušné silnici. Cesta na nákup je tak kvůli chybějícímu chodníku nejen nepohodlná, ale i nebezpečná. Teď, dva roky od otevření obchodu, radní začali uvažovat o cestě pro pěší.

„Nemůže být tak složité postavit kousek chodníku. Pokaždé, když jdu s kočárkem do Teska, je to o život. Zvlášť v zimě a na jaře, kdy jsou krajnice plné sněhu nebo vody a lidé chodí skoro prostředkem silnice. Chodník by nejen maminkám velmi pomohl,“ řekla dvacetiletá Kateřina Treštíková z Břeclavi.

Vedení břeclavské radnice při stavbě hypermarketu počítalo, že lidé budou jezdit na nákupy autem nebo městskou hromadnou dopravou. Proto o chodníku neuvažovalo. Spousta lidí, kteří bydlí poblíž obchodu, do něj ale pravidelně chodí pěšky.

Vedení města tak svůj postoj přehodnotilo. „Zjišťujeme, jestli jsou chodníky opravdu potřeba a jak se dají postavit. Museli bychom vykoupit pozemky, připravit projekt a v neposlední řadě také vyčlenit peníze. Chodník od zastavěné části Staré Břeclavi k hypermarketu vyjde asi na tři miliony korun,“ uvedla Hana Dědová z břeclavské radnice.

Představitelé Teska se stavbou chodníků nezabývají. Při stavbě hypermarketu se firma k jejich vybudování nezavázala. „Chtěli jsme vytvořit především podmínky pro zákazníky, kteří na nákupy přijíždějí autem,“ vysvětlil mluvčí Teska Vesselin Barliev. Případnou stavbu chodníků by ale společnost uvítala. „Naší prioritou jsou spokojení zákazníci, kterým nebudou stát v cestě k nám žádné překážky,“ dodal Barliev.

Znáte i další podobně problematickou cestu?