Chtějí šetřit, poruší zákon

Alkohol, benzin, cigarety. Liberečtí a Jablonečtí ve velkém nakupují za hranicemi. Riskují přitom pokuty.

Rčení o koleně vrtaném pro korunu může na severu Čech nahradit nové: pro korunu by zaplatili desetitisíce. Právě taková pokuta hrozí lidem, kteří vyráží za levnějšími nákupy do sousedního Polska a Německa.
Přes hranice vozí víc zboží, než dovolují zákony, a vystavují se tak popotahování s celníky a finančním úřadem. Levný nákup se jim nakonec může prodražit až o padesát tisíc korun.
„Stále víc se setkáváme v příhraničí s turisty, kteří nedodržují množstevní limity na vybrané výrobky. Nezaplatí dovozní clo, DPH a spotřební daň, porušují daňové předpisy,“ říká Jiří Nejedlý z Celního ředitelství v Ústí nad Labem.
Lidé nakupují v sousedních zemích hlavně levnější cigarety, alkohol nebo třeba pohonné hmoty. Tak jako Jiří Rozkovec.
„Pro benzin jezdím jenom do Polska. Na litru ušetřím zhruba tři koruny. O nějakých limitech na to, kolik benzinu můžu koupit, nemám ani potuchy,“ říká Jiří Rozkovec z Liberce.
Z Polska přitom může přes hranice převést jen plnou nádrž a k tomu maximálně dalších dvacet litrů pohonných hmot v kanystru. Za všechno nad limit musí zaplatit daň.
To zatím řada lidí neví nebo se snaží zákony obejít. Dokladem toho je i skutečnost, že jen letos v únoru liberečtí celníci odhalili tři osoby, které převážely celkem 1690 litrů motorové nafty.
„Naposledy jsme řešili případ muže z Liberecka, který měl v autě osmnáct plastových barelů nafty přibližně za patnáct tisíc korun. Nepředložil ke zboží žádné doklady. Tak jsme mu ho zabavili a přemístili do skladu celního úřadu,“ popisuje Nejedlý. Před pár dny narazili celníci z Liberce dokonce na cigaretovou rekordmanku. „Šestapadesátiletá žena z Prahy měla na zadním sedadle auta v cestovní tašce třiatřicet kartonů cigaret bez platných tabákových nálepek,“ uvedl Nejedlý.
Turisté přitom mohou přepravovat pro osobní spotřebu pouze osm set cigaret, a navíc s platnými kolky Česka nebo zemí Evropské unie. Ženu čeká placení daně a cigarety skončí ve spalovně. Hrozba pokuty ani trestu však řadu lidí od cest za levným zbožím do ciziny neodradí. „Nákupy vedle v Německu nebo Polsku jsou až o třicet procent levnější, to je velký rozdíl. Zajet tam je pro náš rodinný rozpočet výrazná úspora,“ vysvětluje Rozkovec.
Ve velkém domů přiváží hlavně drogerii nebo krmení pro psy a kočky. „Známý tam jezdí pro cigarety a pivo. Nakoupí piva, a ještě v Česku vydělá na záloze za basu asi osmdesát korun. I samotné pivo tam stojí méně,“ doplňuje.
Na cestu za levnějším zbožím do ciziny se chystá i Zuzana Strnadová z Jablonce. „Musím vyzkoušet, jestli se mi to skutečně vyplatí, ale co vím od známých, tak rozhodně. Natankuju za hranicemi i benzin,“ těší se Strnadová. „O nějakých omezeních jsem ale zatím neslyšela,“ dodává.

Jaké množství lze dovážet z ciziny:

Pohonné hmoty: plná nádrž a 20 litrů
Cigarety: 800 kusů
Pivo: 110 litrů
Víno: 90 litrů