Čína chystá vlastní operační systém pro počítače a mobily

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Čína by mohla mít do října kvalitní operační systém z domácích zdrojů pro počítače a mobilní přístroje. Nový software bude schopen konkurovat systémům amerických společností Microsoft, Google a Apple, sdělila v neděli čínská státní tisková agentura Nová Čína.

V důsledku řady sporů na poli počítačové bezpečnosti se počítačové technologie staly jedním ze zdrojů napětí mezi Čínou a USA. Čína nyní pomáhá domácímu počítačovému odvětví vyrovnat se dováženým systémům, jako jsou Windows od Microsoftu, které dominují na trhu osobních počítačů, a Android od Googlu, který převládá u chytrých telefonů a tabletů.

Domácí operační systém se objeví nejprve na stolních počítačích, později přijde na řadu software pro smartphony a další mobilní přístroje. Agentura to uvedla s odvoláním na Ni Kuang-nana, který řídí státem podporovanou vývojářskou skupinu, založenou letos v březnu.

Do října bude systém uveden

„Doufáme, že uvedeme čínský operační systém na trh do října,“ řekl Ni. Nový software bude podle něj schopen nahradit operační systémy na stolních počítačích během jednoho až dvou let a u mobilních zařízení během tří až pěti let. Několik čínských operačních systémů už existuje, mezi nimi a systémy etablovaných amerických firem zeje velká propast, řekl Ni.

Čína v květnu zakázala státním úřadům používat nejnovější systém Microsoftu Windows 8 a firmu vyšetřuje kvůli podezření na porušování antimonopolních zákonů. Podle agentury Reuters to vyvolalo v odvětví obavy, že Čína tím chce chránit domácí technologické firmy vyvíjející vlastní systémy. Peking se rovněž negativně vyjadřuje na adresu Googlu, jehož systém Android podle čínských vládců ovládá příliš velké množství chytrých telefonů v Číně.

Google vs. Microsoft vs. Apple