Čína hodlá vybudovat nejlepší hypersonický větrný tunel na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Phil Tarver, Arnold Engineering Development Center, U.S. Air Force, Public domain

Čínští odborníci chtějí testovat modely letadel při cca desetkrát vyšších rychlostech, než umožňují současné větrné tunely. Proto se rozhodli, že si odpovídající tunel postaví.

Dotyčné zařízení o délce 265 metrů by měl umožňovat dosáhnout rychlosti až Mach 25, tedy 30 625 km/hod. „Nový tunel díky duplikaci prostředí extrémních hypersonických letů pomůže inženýrské aplikaci hypersonické technologie,“ řekl Han Guilai z Chinese Academy of Sciences agentuře Sin-chua.

„Pokud během těchto pozemních testů budou zjištěny problémy, budou odstraněny ještě před začátkem zkušebních letů,“ dodal.

Pro představu: cestujete-li normálním dopravním letadlem z New Yorku do Pekingu, zabere vám to necelých 14 hodin. Při výše uvedené rychlosti byste ovšem tutéž trasu urazili za zhruba 20 minut a nějaké drobné.

Podle dostupných informací by měl být tunel dokončen v roce 2020. Poryvy o potřebné síle budou vyvolávány detonacemi směsi kyslíku, vodíku a dusíku.

Předpokládá se, že tento tunel usnadní i vývoj hypersonických raket schopných letu ve vysokých nadmořských výškách a nepředvídatelných změn směru. Jednou takovou raketu (DF-17) již Čína údajně otestovala.

Článek vyšel na serveru VTM >>>