Čínský výrobce staví nákladní dron schopný unést 20 tun nákladu

Drony toho zatím moc neunesou, ale to se brzy změní.

Drony toho zatím moc neunesou, ale to se brzy změní. Zdroj: VTM.cz

Doručovací dron společnosti Flirtey
Nákladní dron Boeingu
Nákladní dron SKYF
Nákladní dron CARGODRONE
5
Fotogalerie

Společnost Tengoen Technology hodlá postavit největší nákladní dron na světě. Ten by měl zvládnout přepravit 20 tun nákladu do vzdálenosti až 7 500 kilometrů. Připravovaný nákladní dron se svými parametry blíží pilotovaným nákladním letounům střední velikosti.

 

Pokud jde o drony, tak čínské firmy mají velmi ambiciózní plány. Náleží k nim i mladá společnost Tengoen Technology, která vznikla v roce 2016. Plánuje prodávat vyzbrojené bojové drony a rovněž hodlá postavit největší nákladní dron na světě.

Jejich „vlajkovým dronem“ je bojový dron TB-001 Scorpion se dvěma ocasními plochami a dvěma vrtulovými motory. Jeho vzletová hmotnost je 2,8 tuny, doletí do vzdálenosti přesahující 1 600 kilometrů a unese bomby a rakety o celkové hmotnosti 100 kilogramů.

Před pár týdny Tengoen Technology předvedli vylepšenou verzi TB-011, kterou postavili společně se zásilkovou společností SF Express. Tento dron unese 1,2 tuny nákladu a uspěl při napínavém shození zásob pro tým společnosti Huawei, který opravoval telefonní věž v horách.

Tengoen Technology podle všeho rovněž vyvíjejí úctyhodný osmimotorový dron s rozpětím křídel asi 42 metrů. Ten by měl přepravit 20 tun nákladu do vzdálenosti až 7 500 kilometrů. Pokud se jim to povede, tak získají největší nákladní dron světa, s velkým technologickým i vojenským významem.

Připravovaný nákladní dron se svými parametry blíží pilotovaným nákladním letounům střední velikosti. Stroj z uhlíkových vláken má dva trupy, mezi nimiž nese modul s nákladem. Podle komentátorů na pohled připomíná malého robotického bratříčka ikonického nosiče pro vesmírné lety Scaled Composites Stratolaunch.

Společnost Tengoen tento stroj staví ve svém závodě v metropoli jihozápadní Číny Čcheng-tu. První let by měl největší nákladní dron současnosti absolvovat v roce 2020.

Tento mohutný nákladní dron by měl mít vojenské i civilní uplatnění. Může sbírat špionážní data, nést zbraně pro elektronický boj nebo třeba pracovat jako tanker pro vrtulníky, stíhací letouny, nákladní stroje i bombardéry. Zároveň by mohl sloužit jako platforma pro lety do vesmíru, hasící letoun pro boj s požáry anebo třeba dopravní prostředek pro záchranné mise při katastrofách většího rozsahu.

Rozvoj dronového průmyslu a také výzkumu nabírá na obrátkách. Jen v samotném městě Čcheng-tu sídlí 110 výrobců dronů. Čínské ozbrojené síly se těší na nákupy nových strojů a po čínských dronech, které jsou obvykle levnější, než jejich západní obdoby, baží i světový trh.

Článek vyšel na serveru VTM >>>