Čínská firma vyrobila jídelní hůlky schopné poznat pančovaný olej

Chytré hůlky od společnosti Baidu

Chytré hůlky od společnosti Baidu Zdroj: Profimedia.cz

Od recyklovaného oleje na vaření, přes liščí maso až po zdraví škodlivé chemikálie - seznam potravinových skandálů, z nichž se čínským zákazníkům zvedá žaludek, se zdá být nekonečný. Díky novému vynálezu společnosti Baidu, která je především známá jako čínský internetový vyhledávač, ale mohou mít strávníci zbraň ve vlastních rukou.

Jsou jimi “chytré hůlky“, které podle Baidu umí poznat, zda je olej v jídle před nimi nezávadný. Toto zařízení přitom bylo původně jen aprílovým žertem a v té době neměla firma Baidu vážné úmysly v nápadu pokračovat. Ale ohlas v Číně i v zahraničí byl takový, že chytré hůlky přece jen spatřily světlo světa.

Tento týden Baidu zveřejnila dosavadní výsledky. Hůlky jsou elektronické, a když je uživatel přiblíží k oleji, senzory zkontrolují teplotu oleje a jeho způsobilost ke konzumaci. Výsledky se objeví na displeji chytrého telefonu. Na samotných hůlkách se pak rozbliká červená kontrolka, pokud je použitý olej cokoli, jen ne čerstvý.

Zdravotní nezávadnost potravin představuje v Číně velký problém. K jednomu z nejhorších skandálů došlo v roce 2008, kdy na kojenecké mléko s průmyslovou chemikálií melamin zemřelo šest dětí a dalších 300.000 onemocnělo.

Chytré hůlky od společnosti BaiduChytré hůlky od společnosti Baidu | Profimedia.cz

Dalším zdrojem značného znepokojení je „recyklovaný“

Není ovšem jasné, zda se chytré hůlky dočkají průmyslové výroby. Firma zatím vyrobila jen omezenou sérii prototypů. Uživatelé čínských sociálních sítí nový výrobek chválí, ale zároveň jsou otrávení ze skutečnosti, že je něco takového vůbec potřeba.

„Můžeme si ještě vůbec užívat jídlo?“ napsal jeden uživatel. „Kdybych tyhle hůlky nosil všude s sebou, tak asi umřu hlady,“ dodal druhý.