Čínská Unisplednour koupí 15 procent ve výrobci disků Western Digital

sídlo Western Digital

sídlo Western Digital Zdroj: Western Digital

Čínská společnost Unisplendour Corp. koupí za 3,78 miliardy dolarů (91,8 miliardy korun) podíl 15 procent v americké technologické firmě Western Digital Corp. Investice má podle WD pomoci v růstu firmy.

Firma Western Digital vznikla v roce 1970. Je výrobcem zařízení pro ukládání dat, včetně pevných disků a SSD disků. Unisplendour, kterou podporuje stát a jejím majitelem je Tsinghua Holdings, vyrábí a prodává počítače a komunikační a další elektronické produkty. Založena byla v roce 1999.

Unisplendour koupí nové akcie firmy za cenu 92,5 dolaru. Ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií to představuje zisk 33,3 procenta. Unisplendour získá právo na jmenování jednoho zástupce ve správní radě Western Digital.

Západní technologické společnosti mají problémy se získáváním zákazníků v Číně od doby, kdy bývalý zaměstnanec americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden odhalil tajný program sledování internetové a telefonní komunikace, kterého se zúčastnily i americké firmy. Mnoho firem nyní hledá místní partnery v Číně nebo se snaží odprodat majetek čínským zájemcům, napsala agentura Reuters.