Čínský obr Alibaba opět táhne na Yahoo!

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

O internetový portál a vyhledávač Yahoo! se vážně ucházejí Číňané. Případným majitelem by se mohla stát největší obchodní platforma v lidové republice s názvem Alibaba. „Máme velký zájem,“ potvrdil zakladatel společnosti Jack Ma během vystoupení na Stanfordské univerzitě.

Alibaba dala najevo své úmysly tři týdny poté, co Yahoo! propustilo šéfku Carol Bartzovou. Tehdy ještě vedení rázně prohlašovalo, že společnost není na prodej. Čínané se podle agentury Reuters netají, že by nejraději koupili americkou firmu jako celek.

V praxi by to znamenalo, že dítě pozře rodiče: Yahoo! drží v Alibabě zhruba čtyřicet procent a tuto přítomnost považují analytici za nejcennější účast, kterou internetový průkopník vlastní. Hodnota podílu se totiž odhaduje až na třináct miliard dolarů, přičemž tržní cena Yahoo! se blíží hranici sedmnácti miliard dolarů. O zpětný odkup zámořské části se Číňané už jednou pokusili. Jejich snahy však zarazila právě Carol Bartzová.

Záměr Ma a jeho týmu, jemuž teď nestojí vyhozená manažerka v cestě, je jasný – využít situace a expandovat na nejdůležitější on-line trh na světě, podtrhuje agentura DPA. „Alibaba je zřejmě jeden z mála podniků, s nimiž našlo Yahoo! společnou řeč,“ uvedl Ma. Vzájemné vztahy začaly v roce 2005, jejich současnou podobu ale hodnotili pozorovatelé jako napjatou.

Číňané nejsou ovšem jediní, kdo si vzal skomírající webové impérium na mušku. Podle dostupných informací uvažují stejně Silver Lake Partners, Andreessen Horowitz, Microsoft a AOL. „Všichni seriózní kupci už s námi hovořili,“ připustil Ma. Ani Microsoft není nováčkem, jeho nabídku 47 miliard dolarů odmítl v roce 2008 předchůdce Bartzové Jerry Yang.

Společnost Yahoo! byla v devadesátých letech průkopníkem podnikání po síti. Na vrcholu sil stály její akcie přes 125 dolarů, ale od té doby klesají. Minulý patek akcie Yahoo! zavíraly na 13,17 dolaru.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.