Čínský výrobce smartphonů Xiaomi ztrojnásobil prodeje a jde do světa

Lej Tun, šéf Xiaomi

Lej Tun, šéf Xiaomi Zdroj: miui.ch

Xiaomi, výrobce chytrých mobilních telefonů z Číny, loni více než ztrojnásobil prodej na 61,6 milionu přístrojů z 18,7 milionu v předchozím roce, oznámila firma. Ta se nedávno stala nejhodnotnějším mladým technologickým podnikem na světě.

Tržby společnosti, často označované jako čínský Apple, se v loňském roce více než zdvojnásobily na 74,3 miliardy jüanů (276 miliard korun). Firma nicméně neposkytla informace o své ziskovosti.

Zakladatel a generální ředitel podniku Lej Ťün předpověděl, že růst čínského trhu s chytrými telefony v letošním roce zpomalí. Dodal, že Xiaomi letos rozšíří své zahraniční aktivity, neupřesnil však, na které nové trhy firma vstoupí. 

Xiaomi vznikla teprve v roce 2010. Díky rychlému růstu se však podle agentury Reuters stala třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě a vážnou konkurencí pro hlavní hráče na trhu, tedy americkou společnost Apple a jihokorejskou firmu Samsung Electronics. 

Xiaomi získala v prosinci od investorů 1,1 miliardy dolarů. Toto navýšení kapitálu ohodnotilo celý podnik na 45 miliard dolarů (přes bilion korun). Do té doby byl nejcennější mladou technologickou firmou americký provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber s hodnotou 40 miliard dolarů.