Číst a psát Braillovým písmem? S novou rukavicí to jde snadno a rychle

rukavice, která učí Braillovo písmo

rukavice, která učí Braillovo písmo Zdroj: Georgia Tech. University

Tým Technologického institutu v Georgii nedávno světu představil rukavici, která svého nositele učí číst a psát Braillovým písmem. Technologie funguje na principu pasivního hmatového učení se (PHL – Pasive haptic learning), uživatelé se tedy „učí“, i když se plně nesoustředí a s nasazenou rukavicí vykonávají jiné činnosti.

Rukavice je vybavena sérií vibračních modulů koordinovaných se zvukovou stopou. S rukavicí se dá běžně psát na klávesnici se znaky Braillova písma. Adept se učí tím, že dostává souběžně zvukovou a hmatovou informaci.

Vedoucí studie Thad Starner, který je mimo jiné zodpovědný za technickou stránku brýlí Google Glass, nicméně testoval situaci, kdy se pokusní jedinci aktivně neučili, ale s nasazenou rukavicí jen 30 minut hráli počítačové hry. Při závěrečném testu, kdy měli napsat vybrané fráze, vykázali až trojnásobně vyšší přesnost při psaní.

Proces „učení se při hraní her“ za pomoci vibrací z nové rukavice se překvapivě projevil i na schopnosti studentů z pokusné skupiny Braillovo písmo číst. Dotyční byli schopni „automaticky“ rozpoznat kolem 70 procent znaků v kontrolních frázích. Do čtyř hodin pak účastníci studie zvládali poznat a přečíst přes 90 procent Braillovy abecedy.

Novinka by tak mohla pomoci obzvláště těm, kteří o zrak přišli v dospělosti a jejichž kognitivní schopnosti již nejsou takové jako v dětství. Starner se dříve proslavil projektem, v němž díky PHL naučil začátečníky hrát na piano za pouhých 45 minut.