Člověk se do roku 2020 vrátí na Měsíc, tvrdí šéf agentury Roskosmos

Měsíc

Měsíc

Pilotovaný let na měsíc je možné uskutečnit do roku 2020. V rozhovoru pro rozhlasovou stanicu Echo Moskvy to řekl šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimir Popovkin. Zprávu přinesl server Sme.sk.

„Současná věda je zralá pro využití Měsíce. Myslím si, že do roku 2020 přistane človek na Měsíc,“ uvedl Popovkin, citovaný agenturou RIA Novosti. Připomenul, že Rusko už připravuje nábor kosmonautů zaměřený na přípravu posádek pro operování na Mesiaci. Nábor bude otevřený pro všechny ruské občany s technickým neco medicínským vzděláním.

Už 19. lednaPopovkin oznámil plány na zřízení obývaných výzkumných měsíčních základen, které se mají realizovat s evropskými a americkými patnery. K tomuto účelu Rusko v současné době připravuje človekem řízený dopravní systém, který bude dopraven na Měsíc. Rusko rovněž plánuje vyslat k Měsíci do roku 2020 dvě bezposádkové sondy Luna-Glob a Luna-Glob 2, nesoucí také označení Luna-Resurs. Časový rámec se však může změnit, protože obě družice jsou konstruované stejnou technologií jako havarovaná ruská sonda Fobos-Grunt, která měla zkoumat Mars.