Co letos zaznělo na konferenci Czech Internet FORUM

Ve čtvrtek 6. listopadu divadlo Archa ve svých prostorách přivítalo téměř 400 účastníků 7. ročníku tradiční konference o českém internetu a médiích Czech Internet FORUM, pořádané serverem Lupa.cz. Dva přednáškové sály nabídly 32 osobností českého internetu napříč mnoha obory, nabitý program se zajímavými tématy, ve kterých byly shrnuty ty nejzajímavější události z oblasti internetu, marketingu, médií a internetového obchodu za uplynulý rok.

Konferenci odstartoval úvodním slovem a následně svou přednáškou Ján Simkanič, ředitel společnosti Internet Info, jež se zaměřil na vývoj a stav českých médií a přednesl své vize a představy o jejich nelehké budoucnosti.

Miroslav Motejlek, ekonomický novinář a vydavatel placeného serveru motejlek.com, nastínil, kdo stojí za největšími internetovými hráči a kdo by chtěl česká média ovládnout. Jak se nepříznivý vývoj ekonomiky podepisuje na trhu investic popsal Jan Řehák z OMD Czech Republic.

Netradičním hostem byl mimo jiné Robert Záruba jako jedna z nejsledovanějších českých osobností na Twitteru. Šéfkomentátor sportovní redakce se s účastníky konference podělil o své zkušenosti s tweetováním a prozradil, co tato forma komunikace s diváky přinesla jemu i České televizi.

Se zajímavou přednáškou se představil také František Fuka. Filmový kritik a známý dlouholetý bloger totiž jako jeden z mála od svých fanoušků dostává na zcela dobrovolné bázi velmi zajímavé finanční příspěvky na pokračování svého blogování. Za uplynulých 11 měsíců už od svých čtenářů vybral celkem 330 tisíc korun.

Slovo dostal i fenomén v podobě elektronických knih, který si rok od roku získává stále více a více příznivců. O vývoji trhu a prodejích elektronických knih hovořila nejznámější česká knihovnice Olga Biernátová. O růstu trhu s touto komoditou hovoří jasně prodejní čísla: nakladatelství Zlín prodalo za uplynulý rok 11 420 e-knih, což představuje 10,5 % všech prodaných knih tohoto nakladatelství.

Účastníci si dále vyslechli přednášky od Michala Heisiga (Seznam.cz), Miloše Čermáka (Next Big), Petra Šimůnka (Forbes), Rostislava Kocmana (mBank), Martina Jaroše (T-Mobile) a dalších.