Co s montovnou? Česko má být stejně lákavé pro fintech jako Lucembursko pro investiční fondy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Fintech
Ilustrační foto
Ilustrační foto
16
Fotogalerie

Hospodářská komora hostila úvodní jednání pracovní skupiny zaměřené na fintech odvětví.  Inicioval ho Martin Stránský z Czech Fintech Association a majitel společnosti WBTCB zaměřené na obchodování s kryptoměnou bitcoin. Podle něj má Česká republika šanci se zavedením vhodné legislativy v oblasti virtuálních měn, ebankingu či sdílené ekonomiky stát pro technologické firmy podobně atraktivní zemí, jako je Lucembursko pro investiční fondy.

„Všichni v rámci fintech odvětví řešíme stejné věci, například vzdálenou identifikaci klienta tak, aby byla v souladu s legislativou proti praní špinavých peněz. Navíc auta nebude možné v Česku montovat pořád,“ uvedl Stránský. Zmínil také, že podle jeho zkušeností finanční svět vlivem regulací příliš globalizovaně nefunguje.

Michal Šmída, zakladatel platební služby a poskytovatele mikropůjček Twisto dodal, že současný právní rámec nahrává velkým bankám. Kvůli stávající legislativě prý mohou těžit ze zavedené sítě poboček. Také on výslovně zmínil problematiku vzdáleného ověřování jako pro svůj byznys zásadní.

Řečníky doplnil také Josef Jelačič, spolupracující s Paralelní Polis a specializující se na projekty v oblasti tzv. chytrých kontraktů. Podle něj je pro technologické firmy v Evropě nejatraktivnější destinací Londýn a Estonsko. Uvedená země boduje kvůli pokročilé elektronizaci státní správy.Česko by nicméně podle Jelačiče kromě případné vstříčné legislativy mohlo být atraktivní i relativně nízkými životními náklady.

Další součinnost a spolupráci ze strany Hospodářské komory její prezident Vladimír Dlouhý podmínil právě tím, že se fintech asociace shodne na svých prioritách a pojmenuje překážky, které rozvoji odvětví brání nejvíce. Od této shody se pak má odvíjet další činnost pracovní skupiny a četnost jejích setkání. To úvodní z nich mělo být prvním krokem, který k nalezení společného rámce povede. FintechFintech|E15