Cohenova novinka stvrzuje jeho postavení

Leonard Cohen

Leonard Cohen Zdroj: Profimedia.cz

V úvodu novinky Popular Problems přemítá osmdesátiletý Leonard Cohen nad svou celoživotní zálibou v pomalém tempu. Činí tak v podobném duchu, jako předchozí desku Old Ideas otevíral verši o „líném bastardovi“. Jde pochopitelně jen o autorskou licenci a vlídnou nadsázku: dvě takto vyrovnaná alba v tak krátkém časovém rozmezí ještě nevydal.

I když je novinka perlou i záchytným bodem vydavatelovy nejisté sezony, vychází bez obvyklé okázalé parády. Tato strohost a skromnost odpovídá hudebnímu i lyrickému obsahu obou v mnoha ohledech provázaných alb. Cohen za pětačtyřicet let umělecké dráhy prošel několika obdobími i stylizacemi. Stále ale zůstal zahloubaným, plaše se usmívajícím solitérem.

I hudebně se novinka odehrává v podobných tóninách. Obvyklý základ z písničkářství, šansonu a trochy blues doplňují folkové kvítky, obligátní gospel a, pravda ne zcela vydařené, country. Tato mnohotvárnost nechává vyniknout rysu, který bývá u Cohena často podceňován: totiž jeho pěveckému vkladu.

Cohen nikdy neomračoval rozsahem, technikou, polohami. Jeho síla tkví v dramatičnosti: nijak velký rozsah nahrazuje citlivě voleným frázováním, vcítěním, a i z mála dokáže udělat mnoho, když nechá rozeznít drobné záchvěvy anebo si pohrát se sotva slyšitelnými odstíny.

Cohen zkrátka ukazuje, že odcházení může být prosté patosu, přemrštěných gest, jedním slovem, že může být velkolepé.

Leonard Cohen: Popular Problems
Vydavatel: Columbia, 2014
Hodnocení: 80 %