Cukrář Bílého domu vzpomíná: Clintonův apetit byl "strašlivý"

Bill Clinton

Bill Clinton

Bývalý americký prezident Bill Clinton mimo politickou scénu proslul jako velký gurmán a jedlík. Se vzpomínkami na exprezidenta se na zimní Washington Winter Show svěřil bývalý cukrář Bílého domu Roland Mesnier, který Clintonův apetit označil za strašlivý.

Bývalý prezident, který působil v Bílém domě od roku 1993 do roku 2001, byl podle Mesniera schopný spořádat i šest vepřových kotlet. Tedy do té doby, než prodělal operaci srdce a stal se veganem. Do té doby muselo být osazenstvo prezidentské kuchyně vždy připraveno.

Clinton přišel do úřadu nejen s velkým apetitem, ale i alergií na některé potraviny, včetně čokolády a mouky. Přitom ale miloval moučníky, což bylo velmi komplikované, vyprávěl Mesnier, citovaný serverem washingtonian.com.

Jednou připravil cukrář jahodový dort, který Clintonovi zachutnal a spořádal ho polovinu. Ráno se dožadoval druhé půlky. „Nikdo ten dort ale nemohl najít,“ vzpomínal Mesnier, kterého si rozčílená hlava Spojených států osobně předvolala. Clinton se nahýbal nad stůl a křičel „já chci svůj zatracený koláč!“

Roland Mesnier na fotografii z roku 2001Roland Mesnier na fotografii z roku 2001Roland Mesnier na fotografii z roku 2001

Dort se nakonec opravdu nenašel a jak konstatoval bodrý cukrář, v kuchyni se všichni domnívali, že druhou půlku dortu musel sníst tehdejší Clintonův viceprezident Al Gore.

Mesnier začal pracovat jako cukrář Bílého domu za administrativy Jimmyho Cartera v roce 1977 a odešel po druhém volebním období prezidenta George W. Bushe. Nyní je učitelem a autorem třech knih, a tvrdí o sobě, že všechny příběhy, které vypráví, jsou pravdivé.