Czech Pedal Car vyrobil nová autíčka pro nejstarší kolotoč v Evropě

Výrobu nových exemplářů si vzala na starost společnost Czech Pedal Car, která dodala šestnových kusů

Výrobu nových exemplářů si vzala na starost společnost Czech Pedal Car, která dodala šestnových kusů Zdroj: Czech Pedal Car

Výrobu nových exemplářů si vzala na starost společnost Czech Pedal Car, která dodala šestnových kusů
Nová autíčka pro kolotoč na Letné
3
Fotogalerie

Pražský Letenský kolotoč je považován za nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě. Nyní prochází rekonstrukcí, jejíž součástí je také výměna autíček. Za vznikem kolotoče stojí Josef Nebeský, který jej nechal vyrobit v roce 1892, projekt i samotnou realizaci zajistil tesařský mistr Matěj Bílek.

Od roku 1991 je Letenský kolotoč památkově chráněným objektem, který v současnosti patří Národnímu technickému muzeu. To akktuálnědokončuje jeho rekonstrukci.

Výrobu nových exemplářů autíček obstarala společnost Czech Pedal Car, která dodala šest zcela nových kusů. "Autíčka jsou ručně vyklepána, ručně lakována, ručně linkována, ručně čalouněna, ručně svařována, jedná se o českou ruční práci, bez použití jediného lisu," říká Tomáš Večeřa, majitel firmy, jež se jinak věnuje především produkci originálních šlapacích vozítek. Autíčka na kolotoč vznikala ve spolupráci s osmi vybranými řemeslníky, každý kus si přitom vyžádal stovky hodin práce.

Celý text čtěte na Auto.cz

Co vystavuje Národní technické muzeum

Video placeholde
Retrostroje: Legenda motosportu Jawa 750 • E15, Michal Nosek