Dá Facebook navigaci nový rozměr? Jedná o převzetí startupu Waze

Waze

Waze Zdroj: Waze

Facebook vede jednání o převzetí izraelské společnosti Waze, která se věnuje mobilní satelitní navigaci s komunitní nadstavbou. Cena za transakci by se měla pohybovat v rozmezí 800 milionů až jedné miliardy dolarů, což by se blížilo rekordní akvizici Instagramu. Napsal to izraelský list Calcalist.

Waze využívá satelitních signálů z chytrých telefonů svých členů, což jí umožňuje vytvářet mapy a shromažďovat dopravní informace. Ty potom sdílejí uživatelé mezi sebou, díky čemuž jsou schopni dostat dopravní servis v reálném čase. Informace o různých překážkách, kolonách či nehodách jsou tím přesnější, čím víc lidí aplikaci používá. Obří uživatelský rezervoár Facebooku by tak mohl funkčnost služby posunout o několik řádů výš.

Jednání podle listu Calcalist začala zhruba před šesti měsíci a Facebook nyní provádí hloubkovou kontrolu účetnictví firmy. Waze patří mezi takzvané startupy, tedy začínající podniky, které chtějí rychle růst. Jednání o jejím převzetí je podle listu již v závěrečné fázi.

WazeWaze | Waze

Firmy Waze a Facebook začaly spolupracovat v říjnu 2012. Tehdy Waze vydala aktualizovanou verzi své navigace, která jejím uživatelům umožnila přes Facebook sdílet jízdu s přáteli. Svého času se také mluvilo o tom, že má o Waze zájem Applem jehož vlastní mapová platforma je terčem kritiky.

Pokud se Facebook s Waze dohodnou, bude to již třetí akvizice izraelské firmy, kterou Facebook uskuteční. V roce 2011 Facebook převzal společnost Snaptu, za kterou zaplatil zhruba 70 milionů USD, loni následovala akvizice firmy Face.com za 60 milionů dolarů.

Počet uživatelů služeb Waze se loni ztrojnásobil na 45 milionů. V samotném březnu si mobilní navigační aplikaci podle agentury Reuters zdarma stáhlo zhruba 1,5 milionu uživatelů.