Da Vinci se potkává s templáři

Nová výstava na zámku Zbiroh láká davy lidí na spojení tajemného řádu a italského mistra Leonarda.

I sedm století poté, co v plamenech na hranici skončil život posledního templářského velmistra Jakuba z Molay, stačí vyslovit jméno jeho řádu a všichni milovníci záhad zbystří pozornost.
Dvousetletou historii rytířského řádu templářů, jeho konec i legendy kolem něj teď poprvé v Česku mapuje samostatná výstava na zámku Zbiroh u dálnice na Plzeň.

„Z italských sbírek máme zapůjčené exkluzivní předměty, které doposud nebyly na žádné výstavě k vidění. Doplní je exponáty z českých a moravských muzeí, které mapují působení templářského řádu v českých zemích,“ vysvětluje Eliška Hrubá ze zámku Zbiroh.

Je mezi nimi například listina První řehole svatého Bernarda, rukopis ze dvanáctého století, kterou na výstavu zapůjčila Národní knihovna, nebo Bertrandova olověná bula s pergamenem datovaná 27. dubna 1167.

Kromě listin představuje expozice i předměty spojené s řádem, například kámen s templářským křížem z kostela svatého Petra a Pavla z Řeznovic, předměty z vykopávek z hradu Templštejn, moravského sídla templářů.

Vzácný obraz

Největším pokladem vystaveným na zámku ale je údajný autoportrét Leonarda da Vinci. „Jedná se o takzvaný Lukánský autoportrét z roku 1510. Nedávno ho objevili v jedné soukromé šlechtické sbírce,“ popisuje Hrubá.

Obraz má symbolizovat legendy po staletí tradované kolem řádu. Podle nich nezanikl, jen se stal tajným bratrstvem vyvolených, jak popisuje třeba bestseller Dana Browna Šifra mistra Leonarda a jedním z velmistrů tohoto bratrstva měl být i da Vinci.

„Je to vůbec poprvé v historii, kdy je na našem území takový obraz k vidění,“ dodává Hrubá. Mimořádné dílo přilákalo na zbirožský zámek za necelé dva týdny už téměř dva tisíce návštěvníků.

VÝSTAVA NA ZBIROHU

Tvář Leonarda da Vinci, Příběh rytířského řádu templářů

• Na zámku Zbiroh do 18. března 2012, denně od 8.00 do 20.00
• Vstupné v předprodeji v síti Ticketpro: základní 290 Kč studenti, důchodci 180 Kč děti do 15 let 120 Kč rodinné 700 Kč
• Přednostní vstupné na místě: 580 Kč