Dáma v dodávce se dostala až do filmu

Maggie Smithová a Alan Bennett

Maggie Smithová a Alan Bennett Zdroj: Profimedia.cz

Nevyzpytatelná slečna z nepojízdné dodávky se stala po povídce a divadelní hře i hrdinkou filmu.

Tragikomický příběh o tom, kterak jedna výstřední, nerudná a poněkud zapáchající starší dáma žila patnáct let v nepojízdné špinavé dodávce na jeho dvorku, popsal slavný britský umělec Alan Bennett už v povídce, v divadelní a rozhlasové hře. Letos se nevyzpytatelná slečna Shepherdová stala i hrdinkou filmu nazvaného opět The Lady in the Van.

Titulní roli si stejně jako před šestnácti lety na jevišti zahrála Maggie Smithová, nyní proslavená jako lady Violet ze seriálu Panství Downton. „Osobně nemám blízko ani k jedné z těchto dam. Slečna Shepherdová se ale aspoň nestará o svůj vzhled, což byla úleva,“ podotkla britská herečka.

Film stejně jako divadelní hru oceněnou prestižní soškou Olivier režíroval Nicholas Hytner, bývalý ředitel britského Národního divadla. „Slečnu Shepherdovou jsem osobně nepoznal, několikrát jsem ale šel kolem Alanova domu, když tam ještě žila. Protože jsem slušný Angličan, nikdy jsem se neptal, kdo to je a co tam dělá. Dozvěděl jsem se o ní až jako všichni, z Alanovy povídky,“ vzpomínal Hytner, který podle Bennettových her režíroval už dva jiné filmy, Šílenství krále Jiřího a History Boys.

The Lady in the Van se natáčela přímo tam, kde se vše v sedmdesátých a osmdesátých letech odehrálo, tedy v londýnském Camdenu. „Já už tam nebydlím, naštěstí, to by byla noční můra mít doma filmový štáb,“ podotkl 81letý Bennett. „Mé představivosti nicméně hodně pomohlo, že jsem mohl sedět u Alanova okna a za jeho stolem,“ doplnil ho Alex Jennings, filmový představitel Bennetta.