Demar zažívá volejbalovou euforii

Bývalý kouč volejbalistů Opavy Martin Demar přivedl Nantes do francouzské první ligy.

Populární volejbalový matador Martin Demar, který si trenérskou pozici nejdříve vyzkoušel v Opavě, přivedl nováčka druhé francouzské ligy k postupu mezi elitu. Plány přitom byly znatelně skromnější.

Když jste s Nantes jako s nováčkem nastupoval do soutěže, jaký jste měl stanovený cíl?
Jelikož jsme byli tým bez zkušeností s druhou ligou a navíc s nejmenším rozpočtem, tak cílem bylo zachránit se. Letos navíc padala čtyři družstva, protože se soutěž zužovala.

Kdy jste začal věřit, že dokážete postoupit?
Hráli jsme zápas od zápasu bez většího tlaku a poprvé jsem začal věřit v postup po výhře nad Chaumont. Ale boj to byl až do konce, protože se rozhodovalo až v posledním kole.

Jak vypadaly oslavy v Nantes? Je volejbal mezi místními populární?
Oslavy byly velké. Při příjezdu do Nantes na nás čekala příjemná oslava s hráči, vedením klubu, novináři a televize.Volejbal na nejvyšší úrovni je tady nový a pomalu si nachází svoje místo. Na zápasy chodilo zhruba sedm set lidí.

Je rozdíl mezi trenérskou prací v Česku a ve Francii?
Práce je všude stejná a trenér se musí přizpůsobit podmínkám, v jakých pracuje. V Opavě jsem měl výborné zázemí, halu, posilovnu, rehabilitaci. Tady je všechno v začátcích a pomalu se to musí budovat.

Jak si zvykla na nové místo rodina?
Ze začátku bylo všechno těžké, nové a nepoznané. Děti ale už pomalu mluví francouzsky, zvykly si na nové školy, kamarády a nový řád.
Do další sezony budete vstupovat jako tým, od kterého budou fanoušci čekat výsledky. Myslíte, že teď bude těžší hráče namotivovat? Jako nováček v první lize půjdeme do soutěže s velkým respektem a budeme bojovat o udržení ligy pro klub i fanoušky. Jelikož mám uplně nově poskládaný tým, tak se o motivaci vůbec nebojím.

V týmu Nantes hrají dva exopaváci. Přibude do další sezony někdo z Česka?
Letos v mém týmu budou hrát čtyři Češi. Jakub Salon, Karel Linz, Jakub Rybníček a Aleš Holubec.

Jak bude vypadat příprava?
Příprava začíná koncem srpna. Ze začátku budeme nabírat fyzičku a postupně přejdeme na volejbal. Čeká nás taky soustředění.

Uděláte si mezitím výlet do Česka?
Volna moc nebude, protože mi ve Francii neplatí trenérská licence a musím do školy. Do Česka se ale vracíme po školním roce. Hned v červnu mi začíná volejbalový kemp.

Mezi vedoucími opavských volejbalových oddílů panují komplikované vztahy a trpí tím volejbal samotný. Myslíte, že se jejich přístup může změnit?
Situaci v Opavě sleduji velmi pečlivě. Za šest let jsem poznal, že tohle město žije volejbalem. Je proto velká škoda, že v Opavě skončil. Všichni víme, že volejbal tam vybudoval Luboš Rabinský a dost dlouhou dobu se tam držel díky němu. Lidí, kteří mají volejbal rádi, je v Opavě spousta, tak nechápu, proč někdo to žezlo po Lubošovi nepřevezme.