Depardieu v pamětech popisuje divoké mládí i nepovedený potrat

Gérard Depardieu

Gérard Depardieu Zdroj: Profimedia.cz

Herec Gérard Depardieu, který je už delší dobu enfant terrible francouzské kinematografie, ve svých nově zveřejněných vzpomínkách i své otrlejší fanoušky šokoval popisy dětství v rodině alkoholika a divokými historkami z mládí. V knize Ça s’est fait comme ça (Je to tak, jak to je) popsal třeba to, jak se narodil navzdory tomu, že se jeho matka pokoušela o domácí potrat s pomocí pletací jehlice, a že jako mladík kradl, pašoval cigarety a živil se jako prostitut.

Depardieu o své minulosti hovořil s publicistou Lionelem Duroyem, který z jeho vzpomínek vytvořil knihu. A zdá se, že se rozhodl o své minulosti hovořit zcela otevřeně. Mluvil třeba o tom, že jako mladík v Châteauroux vykrádal čerstvě založené hroby, účastnil se krvavých rvaček a prodával se řidičům kamionů. Za krádež auta skončil na tři měsíce ve vězení a prázdniny trávil na záchodcích pařížského letiště Orly, kde jeho babička pracovala jako stevardka.

Podle britského deníku The Independent, který o nové knize referoval, připravil Depardieu šok také tím, že odhalil okolnosti svého příchodu na svět. „Přežil jsem všechno to násilí, které proti mně má nebohá matka použila, všechny ty pletací jehlice a další věci. Třetí dítě, které vůbec nechtěla, jsem byl já, Gérard. Každopádně jsem přežil,“ stojí v knize.

Depardieuova matka Lilette prý tehdy chtěla rodinu opustit kvůli poměru, který spolu měli její matka a tchán, nakonec ale měla další dvě děti, u jejichž porodů Gérard asistoval.

Podle The Independent vzpomínky na drsné dětství s negramotným otcem-alkoholikem vrhají nové světlo i na vztahy, které má Depardieu se svými vlastními dětmi. Jeho syn Guillaume, rovněž herec, byl ve vězení kvůli krádežím a drogám a zemřel v 37 letech. Další potomci se prý za svého otce stydí.

Depardieu patří k nejznámějším francouzským hercům a proslavil se i v Hollywoodu. V poslední době na sebe ale upozorňuje spíše skrze skandály a alkoholické eskapády. Pětašedesátiletý herec se v roce 2012 kvůli vysokým daním uchýlil do Belgie a později přijal ruské občanství. Loni byl odsouzen za řízení motocyklu v opilosti.