Deprese, nespavost a úzkost. Nadměrné používání smartphonů mění fungování mozku, tvrdí vědci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Závislost na chytrých telefonech a internetu má zejména u dětí a dospívajících prokazatelně negativní vliv na chemické složení mozku. Dochází tím k ovlivnění přenosu mozkových impulsů, které vykonávají běžné funkce jako pohyb, mluvení, myšlení, poslouchání a nespočet dalších. Nové výzkumy představila Radiologická společnost Severní Ameriky na 103. shromáždění vědců konající se každoročně v Chicagu.

Podle sociologických průzkumů amerického centra Pew Research Center by 46 procent Američanů nemohlo žit bez svých chytrých telefonů. Ačkoli se tento výrok může jevit jako nadsázka, faktem zůstává, že počet závislých na telefonech a jiných elektronických zařízení výrazně narůstá. Dopady tohoto trendu navíc mohou být značné.

Profesor z Korejské univerzity v Soulu,Hyung Suk Seo, ve svéstudiipotvrzuje, žetrávení nadmíru času s chytrými telefony si s sebou nese vážné dlouhodobé následky. Znatelné jsou především v oblasti mozku, která je orientována na emoční reakce.Závislí mají výrazně vyšší výskyt depresí, úzkosti, nespavosti a impulzivity.

Hyung Suk Seo se svým týmem použil ke studiu mozků mladých lidí závislých na chytrých telefonech a internetu magnetickou resonanční spektroskopii (MRS). Tato technika se používá pro studium mozkových nádorů, mrtvice, depresí a jiných nemocí postihující mozek a měří jeho chemické složení, vysvětluje server Neuroscience News.

Vědec prováděl výzkum s 19 mladými lidmi ve věku okolo 15 let, kteří byli diagnostikováni jako závislí, a kontrolní skupinou zdravých jedinců. Pomocí MRS měřili hodnoty určitých chemických složek, jež regulují mozkové signály a elektrické vzruchy.

Výsledky ukázaly, že hodnoty závislých oproti zdravým jedincům jsou výrazně odlišné. Jednoznačně existuje korelace mezi nadměrným používání chytrých telefonů a internetu a výskytem zmiňovaných depresí, nespavosti, zvládání emocí i schopností provádět úkony denní rutiny. Po výzkumu absolvovalo 12 ze zúčastněných devítitýdenní terapii, po níž hodnoty měřených chemických látek značně poklesly nebo se zcela normalizovaly. Další studie stále probíhají.