Desetidukát Ferdinanda III. překonal aukční rekord. Vydražil se za víc než milion eur

Desetidukát panovníka Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642

Desetidukát panovníka Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642 Zdroj: Aukční síň Macho & Chlapovič

Desetidukát panovníka Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642
2
Fotogalerie

Aukční síň Macho & Chlapovič překonala československý rekord v numismatické aukci. Desetidukát Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642 s vyvolávací cenou 200 tisíc eur (5,3 milionu korun) byl vydražen za 30 milionů korun včetně aukční přirážky.

Vzácnou minci nakonec získal nejmenovaný slovenský investor, který za ni neváhal zaplatit 1,14 milionu eur. Tímto byl překonán měsíc starý numismatický rekord, kdy za prodaný svatováclavský pětidukát zaplatil investor v aukci pořádané aukční síní Antium Aurum celkem 27 milionů korun, včetně aukční přirážky. 

Rekordně drahý a vzácný desetidukát panovníka Ferdinanda III. je pozoruhodnou mincí. Jde o pozdně renesanční ražbu kladivem z ručně rytého razidla. „Tento konkrétní kus jsme poprvé zachytili v aukci v Amsterdamu v květnu 1926. Od té doby migroval evropskými sbírkami, dokud nepřistál zpátky na Slovensku,“ uvedl spoluzakladatel aukčního domu Elizej Macho. 

Kromě této vzácné mince nabídla aukce i další neméně zajímavé kusy. Mezi ně patřil například pražský dukát Ferdinanda I. z roku 1538 s vyvolávací cenou 30 tisíc eur a extrémně vzácný transylvánsky tolar Štefana Bočkaja z roku 1606. Dalšími mincemi s velkou hodnotu byly i pražský dvojdukát Karla VI. z roku 1725 a vídeňský čtyřdukát Františka Jozefa I. z roku 1854. Každá z nich s vyvolávací cenou 20 tisíc eur.