Na japonské aukci se vydražilo sto mandarinek za 9600 dolarů

Japonské mandarinky, zvané mikany, byly vydraženy na japonské aukci za 9 600 dolarů.

Japonské mandarinky, zvané mikany, byly vydraženy na japonské aukci za 9 600 dolarů. Zdroj: reuters

Region Nishiuwa je jedním z regionů, produkujících mandarinky Mikan Ehime a další druhy citrusů.
Jedná se o mandarinky z regionu Nishiuwa, slavný citrusový druh z prefektury Ehime na ostrově Shikoku v jižním Japonsku.
Běžná cena se za deset kilogramů těchto špičkových mandarinek pohybuje kolem 75 dolarů. Nyní byly mandarinky vydraženy za 9 600 dolarů.
Mandarinky byly vydraženy během čtvrteční aukce na tokijském centrálním velkoobchodním trhu Ota.
5
Fotogalerie

Během čtvrteční aukce na tokijském centrálním velkoobchodním trhu Ota bylo vydraženo 20 kilogramů japonských mandarinek, též zvaných jako mikan, za 9600 dolarů, tedy asi 215 tisíc korun. Jednalo se o první dražbu mandarinek specifické mikan odrůdy Satsuma. Kvalita ovoce se zpravidla hodnotí na první aukci, a tak je nabídka tak vysoké ceny stěžejní pro celý ovocnářský průmysl.

Konkrétně se jedná o mandarinky z regionu Nishiuwa, slavný citrusový druh z prefektury Ehime na ostrově Shikoku v jižním Japonsku. O výjimečné aukci informoval americký zpravodajský web CNN.

Běžná cena jednoho kilogramu těchto mandarinek se pohybuje kolem osmi dolarů. Není to ale poprvé, co se u tohoto plodu objevila v dražbě tak výjimečná cena jako nyní. „Vzhledem k současné pandemické situaci a jejímu negativnímu dopadu na ekonomiku jsme byli překvapeni a potěšeni, že byly mandarinky vydraženy za takovou sumu,“ sdělil CNN Shin Asai z družstva JA Nishiuwa.

Region Nishiuwa je jedním z regionů, produkujících mandarinky Mikan Ehime. Zajímavostí je, že tyto takzvané mikany pěstuje pouze asi sto farmářů, kteří tento speciální druh mandarinek dokáží vyprodukovat. Zájemci o tyto plody v podobných aukcích bývají nejčastěji zemědělci, kteří chtějí s produkcí daného typu začít nebo navázat na své dosavadní sady. Japonsko je již roky známé výrobou drahého ovoce. Například loni bylo vydraženo 24 hroznů za asi 11 milionů dolarů.