Desetidukát z roku 1613 byl vydražen za rekordních 2 691 tisíc korun

Nejdražší vydraženou českou mincí se stal desetidukát z roku 1613.

Nejdražší vydraženou českou mincí se stal desetidukát z roku 1613. Zdroj: ctk

Nejdražší vydraženou českou mincí se včera stal desetidukát z roku 1613. Minci z období vlády Matyáše II. na aukci společnosti Aurea numismatika v Praze koupil zájemce za 2 691 tisíc korun. Uvedl to spolumajitel pořádající společnosti Roman Veselý.

Mimořádně vzácná zlatá česká mince pochází ze sbírky Huga Poláka. Vydražila se za 2,150 tisíc korun, konečná cena je včetně sedmnáctiprocentní aukční přirážky.

„Jednalo se o nejvýznamnější aukci v posledních deseti letech na našem numismatickém trhu, zájem o mince ze sbírky Huga Poláka ještě předčil naše očekávání,“ uvedl Veselý.

Například desetidukát z roku 1603 se dnes v Konferenčním centru City prodal včetně přirážky za 2,515 tisíc korun, další desetidukát tentokrát z roku 1661 změnil majitele za 1,785 tisíc korun.

Sbírka Huga Poláka patří podle pořadatelů k tomu nejvýznamnějšímu, co bylo v České republice draženo. Jde o pětaosmdesátiletého sběratele s pohnutým osudem. Byl vězněn v Jáchymově, v roce 1964 se mu podařilo po několika neúspěšných pokusech o útěk emigrovat přes Francii do USA. „Přestože většinu sbírky získal v nejprestižnějších aukčních domech v zahraničí, rozhodl se pro prodej v Čechách,“ podotkl Veselý. Aukce společnosti Aurea numismatika pokračuje i dnes.